Våren är en tid då det finns all anledning att fira. Valborgsmässoafton, flera extra röda dagar i kalendern, mors dag, student och examen. Eller kanske går ni i giftastankar och planerar bröllop under försommaren? En buffé går att anpassa för de flesta tillfällen och den är också ett bra sätt att ta till vara det som säsongen erbjuder. Jag tycker att en grön buffé är bra att utgå ifrån, då den lätt kan kompletteras med både kött, fisk och goda ostar för den som vill. Charkuterier som lufttorkad skinka passar bra till det gröna, liksom skivor av gravad eller kallrökt lax.
Hela buffén eller några utvalda rätter går också utmärkt att kombinera med grillat kött eller kyckling. Det bästa av allt är att både vegetarianer och köttätare kan få sin aptit stillad och de olika rätterna fungerar lika bra tillsammans som var och en för sig. Det är bara att välja sina egna favoriter.
Recepten är beräknade för ungefär sex personer, men mängderna kan lätt utökas om gästerna blir fler. Flera av rätterna går också bra att förbereda innan så att värdfolket hinner ha trevligt tillsammans med sina gäster. Servera gärna lite bubblor i glaset till, cava, prosecco, lyxig champagne eller någon alkoholfri variant.
En enkel dessert som är både krämig och lite knaprig blir den perfekta avslutningen. Nu är det hög tid att välkomna våren!