Ugnsbakade auberginerullar i rökig tomatsås

Foto: Josefin Wiklund

Kultur och Nöje2015-04-29 17:21

Ugnsbakade auberginerullar

i rökig tomatsås

För 6-8 personer

I det här receptet har jag använt ett rökigt paprikapulver för att få till den rätta smaken, men det kan även fungera med torkad chipotle (rökt chilifrukt) eller smaksatt salt.

1 stor aubergine

1 pkt krossade tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 krm torkad basilika, eller 1/2 kruka färsk

1/2 dl grädde

Ev en ask cocktailtomater, gärna gula

2-3 krm rökigt paprikapulver, alternativt chipotle som har stötts i mortel

1/2 parmesanost

1 msk flytande honung

Salt, svartpeppar, färska örter

olivolja till stekning och till formen

Sätt ugnen på 200 grader. Hyvla auberginen tunt med osthyvel. Lägg skivorna på en skärbräda och salta dem lätt. Vänta några minuter och torka sedan av dem med lite hushållspapper. På så sätt får man ut en del av vätskan och undviker att såsen blir vattnig. Gör tomatsåsen: Hacka löken och vitlöken. Stek någon minut i lite olja. Blanda i krossade tomater och låt koka ihop i 10-15 minuter. Tillsätt paprikapulvret, eller chipotlen. Smula i basilika om du använder torkad, annars tillsätts den i slutet av koktiden. Smaka av med salt, peppar och honung och slå i grädden. Grädden är inte nödvändig men ger såsen en rundare smak. Häll lite olja i botten på en gratängform. Rulla ihop aubergineskivorna och lägg dem i formen med skarven nedåt. Slå över tomatsåsen och dela cocktailtomaterna i halvor. Toppa såsen med dem och riv till sist över parmesanosten. Gratinera i ugnen i 15-20 minuter, kontrollera att auberginen är mjuk med hjälp av en gaffel. Den här rätten går bra att förbereda fram tills den ska in i ugnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!