Linssallad med spenat och halloumi

Linssallad med stekt halloumi.

Linssallad med stekt halloumi.

Foto: Josefin Wiklund

Kultur och Nöje2015-04-29 17:18

Linssallad med spenat och halloumi

För 6-8 personer

Linser är god, billig och hälsosam mat. Använd gärna svarta belugalinser, eller som här, små så kallade puylinser. Undvik att överkoka dem, spänstiga linser blir både godare att äta och vackrare att se på.

4 portioner linser

1 stor påse babyspenat

4 salladslökar

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

1-2 dl blandade färska örter som basilika, timjan och persilja. Torkade örter kan också användas, ta ett par kryddmått av varje sort.

2 paket halloumiost

1/2 påse pinjenötter

salt, peppar

Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Sila av och ställ åt sidan. Skär salladslöken i tunna ringar och riv vitlöken fint på rivjärn. Blanda med linserna på ett stort fat och rör ned spenaten. Blanda i olivoljan och örterna, salta och peppra. Skiva halloumiosten i skivor och stek dem gyllenbruna, ett par minuter på varje sida. Rosta pinjenötterna hastigt i torr stekpanna. Var försiktigt, de bränns fort vid! Lägg upp osten ovanpå salladen och ringla eventuellt över lite extra olivolja. Strö över pinjenötterna strax innan servering. Salladen kan serveras både kall och ljummen. För det senare alternativet gäller det att ha förberett allt det andra när linserna har kokat klart. Om salladen serveras kall går den bra att förbereda. Stek då osten strax innan servering då den är godast varm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!