Niklas Nordström vände i dörren som industrisamordnare. Nu är det klart vem hans efterträdare blir: Jonas Lundström har utsetts av regeringen och lämnar därmed Region Västerbotten.
När Mats Berg ska sammanfatta 2023 är det med blicken både bakåt i tiden och framåt. Planerna som grundlades 2021 börjar bära frukt nu. Men nästa år kommer H2 Green Steel att lägga i nästa växel och då är frågan om Bodens kommun står pall och kan hänga med? I en stor intervju berättar näringslivschefen om planerna för Boden 2040 och oron inför bygget av tusentals entreprenörsboenden.
De visste att det skulle komma. Men i höstas när sprängsalvorna exploderade så att rutorna skallrade i villan blev stålverksbygget väldigt konkret för familjen Dyrvold. "Det är nästan lite obehagligt, eftersom vi är så himla nära så vinglar man som till i huset", säger Markus Dyrvold som trots den nya ljudmiljön är positiv.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
15 minuter från H2 Green Steel och en hyra på nästan 84 000 kronor. Villan med 14 rum i Skogså sticker ut på listan över de hyresfastigheter som finns i närheten av Svartbyns industriområde. Men det är långt ifrån den enda på listan över de som siktat in sig på att hyra ut bostäder till de stålverksarbetare som väntas under 2024.
Mäklare i Boden spår lugnet före stormen när stålverket växlar upp nästa år. Men företag har inte lika lätt att spekulera i villor längre och prisrusningen kan inte jämföras med den som orsakades av batterifabriken i Skellefteå 2022. "Det är svårt när vi pratar om 1 procents ränta kontra 4,5-5 procent idag", säger Patrik Ouja på Länsförsäkringar i Skellefteå.
Bodens folkmängd kan komma att öka med 2 000 invånare på två år. Därför har kommunen tagit fram en plan för att klara ett ökat tryck på avloppsrening.
EU vill minska sitt beroende av Kina och en ny gruvlag ska bana väg för det. Det kan ge en gräddfil för vissa Norrbottniska gruvplaner. Men lagen är ett smalt spår och passar inte alla projekt. Dessutom riskerar EU:s egna mål för artskydd, vatten och urfolk att hamna i konflikt med brytningen av de kritiska råmaterialen.
Vi hinner inte ställa om oljeberoendet till förnybart i tid. Det saknas både mineral och energi. Resultatet kan bli konkurrens om resurser, svält och försämrad vård. Det hävdar Simon Michaux, professor i geometallurgi vid The Geological Survey of Finland.
Byggnads Norrbotten har 3 500 yrkesverksamma medlemmar. Med byggnationen av H2 Green Steel kommer ett behov av arbetskraft som inte finns i länet. "Vi har lagt fram förslag på en egen arbetsförmedling", säger Magnus Nyström, avtalsansvarig.
LKAB vill att regeringen omvandlar en del av östra Malmberget till industriområdet. Om det inte sker hotas gruvbolagets tillståndsprocess som innefattar Hybrit och hela gruvverksamheten i Malmberget. "I grund och botten är risken att detta stoppar upp hela processen", säger Niklas Johansson på LKAB.
Förvalta talanger, rekrytera hela familjen och engelska som arbetsspråk. Det är några av nycklarna när Randstad rekryterar till industrisatsningar i norr. "Vi har starka incitament att undvika fly in-fly out", säger Cecilia Mannheimer.
34 000 kronor för att få arbetstillstånd är för högt, menar Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S). Men förslaget om höjning är från början socialdemokratiskt. "Klart man ska kunna försörja sig om man flyttar hit för att jobba, men det som händer när man inför ännu högre lönenivåer är att verkligheten springer i kapp", säger Sammeli.
På en stor vägg maxas Erling Johanssons porträttmålningar, men i övrigt är det en annan sida av hans konstnärskap som ges plats i en stor utställning på Konsthallen, med vernisage opå lördag
Rapporten "Från brunt till grönt" redovisar inte motpartens argument och blir en form av klimatförnekelse. Det menar debattören Arne Müller.
"Hånskrattande åt klimatåtgärder riskerar att polarisera debatten och göra att många drar sig för att delta – tvärtemot vad vi behöver", skriver gästkrönikör Anna Krook-Riekkola, biträdande professor i Energiteknik vid LTU. Hon menar att det är viktigt att forskare orkar ta debatten.
Inom den gröna industrialiseringen i norra Sverige är efterfrågan av kompetensförsörjning hög, medan arbetslösheten är lägst i hela landet. Detta har skapat möjligheter för privatpersoner att sätta guldkant på tillvaron genom att hyra ut sina bostäder till gästarbetare och kandidater som lockats till Norrland.
Nya gruvor ger nästan alltid upphov till stora känslor och uranditon mer än de flesta andra. Men det vore oetiskt av oss att inte bryta det uran vi har om omständigheterna tillåter det.
"Det behövs ett fungerande samspel mellan företag och lokalsamhälle", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.
Två kommundirektörer lämnade på mindre än ett dygn. Avhoppen kan göra avtryck på industriomställningen då kommunernas arbete riskerar att sinkas när stolarna står tomma eller ersätts av nyrekryteringar utifrån. "Jag tycker alltid det är oroväckande när chefer byts ut efter kort tid", säger professor Henrik Eriksson.
I Skellefteå har öppna förskolan blivit en viktig del för att fånga upp den utländska arbetskraften som ska jobba med industriomställningen. Boden har ingen motsvarighet idag, men genom lyckosamma beslut kring förskolan och erfarenheter från asylmottagningen står kommunen redo att välkomna den tänkta befolkningsökningen.
Än så länge kan Linnéa Byberg och hennes kollegor på inflyttningsservice jobba hands-on med rekryterna till H2 Green Steel. När någon skrivit på får de ett välkommen till Boden samtal som kan handla om allt från motorvärmare till skidåkning. "Vi har över 1000 personer idag som visat genuint intresse att flytta hit", säger Byberg.
Familjecentralen i Ursviken har blivit en fångsthåv för de nyanställda på Northvolt. Linda Richardsson är pedagog på öppna förskolan och i höstas märkte hon hur allt fler språk hördes i lokalerna. "Vi fick besökare från ovanliga länder", säger hon.
Ett stort coronautbrott på Northvolt satte hård press på Ursvikens hälsocentral vintern 2021. Idag två år senare har r-nummer blivit personnummer och patientbesök på engelska har blivit vardag. Nästa år ska Bodens välkomna första etappen av gästarbetare för bygget av H2GS stålverk och redan nu rustar kommun, region och stålbolag för att vården ska vara redo om så krävs.
Kulturens och idrottens dragningskraft är en stark faktor när det gäller kommunernas möjligheter att locka till sig nya invånare. Särskilt imponerande är jobbet som en av kommunerna i norra Sverige gör.
Kommunerna i norra Sverige brottas med att skapa hållbara och lockande livsmiljöer samtidigt som tempot i bostadsbygget måste vara högt. Region Västerbottens Jonas Lundström lyfter två satsningar som kan vara skillnaden mellan magplask och succé.
En bred arbetsmarknad och ett näringsliv präglat av mångfald är viktiga faktorer när kommunerna i norra Sverige ska växa snabbt och samtidigt skapa hållbara samhällen. Här finns utmaningar.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.