Framtidsfabriken är ett samarbete mellan Norran, Piteå-Tidningen, NSD och Kuriren som ger dig fördjupad journalistisk om utvecklingen i vår region. Vi tar ett större grepp som hjälper dig att förstå mer om de svåra frågorna.
Intresset för att jobba hos LKAB ökar. Men bolaget betonar också vikten av att kommunen och regionen erbjuder attraktiva arbetsplatser, enligt Niklas Johansson kommunikationsdirektör på LKAB.
Samtidigt som kommunen i Kiruna skriker efter kompetens och strävar hårt efter att behålla sin personal har 108 personer valt att sluta det senaste halvåret. "Vi har svårt att konkurrera med privata företags löner. Samtidigt är det en fri arbetsmarknad”, säger Johan Bergstad, kommundirektör.
Nu ska berättelsen om städerna i norr, som leder den gröna industrins utveckling och påverkan på lokalsamhället, bli film.
Kiruna behöver växa till 30 000 personer om industrin och samhället ska fungera. Men avsaknaden av sjukvård får istället många barnfamiljer att lämna Sveriges nordligaste kommun.
Arbetsmarknaden är het i Malmfälten och hetare ska den bli de närmaste åren. Baksidan med utvecklingen är att välbetalda industrijobb konkurrerar ut offentlig sektor och därmed orsakar bemanningsproblem och sviktande samhällsservice. Daniel Lind, 41, är en av de Kirunabor som lämnat sitt kommunala jobb för LKAB.
Vad sägs om att ta en drönartaxi från flygplatsen, åka linbana över E 10:an eller checka in för en tropisk halvdag med bad och strandliv mitt i vintern?
Bygg hållbart med kvalité, variation och ta vara på guldlägena nära vatten. Det är arkitekterna Charlotta Selberg och Anna Klockare Hagnelövs önskan nu när kommuner i norra Sverige satsar stort på bostäder. Men det finns ännu mer att tänka på.
Det byggs så det knakar i norra Sverige. Vi bad arkitekterna Charlotta Selberg och Anna Klockare Hagnelöv, båda Stark arkitekter, titta på några av de projekt som är på gång. Här är en sammanställning.
Att säkra energiförsörjningen är en av LKAB:s mest kritiska framtidsfrågor. Gruvbolagets huvudstrategi är att köpa förnyelsebar el, men LKAB utesluter varken egna investeringar i vindkraft eller att nyttja el producerad från kärnkraft.
Bygget av Hybritanläggningen närmar sig, med ett ökat resande som sannolikt scenario. Samtidigt står Gällivares flygplats Lapland Airport inför en ny upphandling av Stockholmslinjen.
Luleå Airport väntar ökat resande och en stark utveckling i svallvågorna av de gröna industrisatsningarna. I en stor intervju berättar flygstationschefen Ann-Christin Viklund om planerna på ett Airport City, utbyggnad av terminalen med gate 6, fler direktlinjer utomlands och vilken linje som kan bli först med elflyg.
Vindkraften behöver byggas ut kraftigt för att klara elektrifieringen av samhället och klimatmålen. Vi kan skapa en dubbel klimatvinst – genom att bygga tornen i trä. Bara i Norrbotten kan besparingen bli 536 000 ton koldioxid, skriver Otto Lundman, vd för träteknologiföretaget Modvion.
Vi vet att vi ska vara fossilfria 2030. Vi vet också att vi ska vara 100 000 Luleåbor 2040. Här har lokaltrafiken givetvis en oerhört viktig roll att spela i framtidens hållbara Luleå.
Den nya framtiden är här! Äntligen ska vi satsa på hållbarhet på riktigt! Storslagna planer, mångmiljardbelopp, teknik, forskning och utveckling. Stora ord och stora summor. Men människan då? Var är den?
Malå är en av ett antal inlandskommuner i Väster- och Norrbotten som tar stort ansvar i den klimat- och energiomställning som pågår och är beredda att fortsätta göra det.
Under våren är jag gästforskare på Arizona State University (ASU) i Phoenix, vilka är framstående inom hållbar utveckling. Det som lockade mig var deras fokus på den sociala delen av hållbar utveckling och att tänka kring framtiden.
För en fossilfri värld måste energisystemen ställa om. Världen behöver producera, lagra och förflytta energi på nya sätt när vi snabbt ska komma bort från fossilberoende. Men visste du att dessa steg tillsammans med andra klimatanpassningar kräver enorma mängder basmetaller, inte minst koppar.
Det här har hänt i Skellefteå runt flyget i den gröna omställningen:
På bara tre år har Skellefteå Airport gått från att vara en kommunal mindre flygplats i Sverige till att vara en nytänkare som genererar stort intresse från hela Europa. ”Vi är en av de ledande flygplatserna i världen i omställningen till fossilfritt flyg”, säger vd Robert Lindberg.
Northvolt vill ha en så lokal och närproducerad kedja som möjligt för försörjningen av de kritiska metaller till batteritillverkningen. Men Sverige saknar i dag brytning av dessa metaller och mineraler.
I ett myr- och skogsområde någon mil väster om Vittangi ställs batteriboomen i Sverige på sin spets. I sommar provbryter Talga Group återigen den höghaltiga grafiten samtidigt som en prövning i domstol närmar sig. Vi har besökt fyndigheten nära Torneälven, där gruvbrytning står mot renbetesmarker och höga naturvärden.
Länsstyrelsen anser att Talga har goda möjligheter att få tillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara södra, Vittangi. Det framgår av yttrandet till mark- och miljödomstolen.
Nu intensifieras jakten på de kritiska metaller och mineral som ses som helt avgörande för den gröna energiövergången. I en rapport från Nordiska ministerrådet pekas ett 50-tal fyndigheter i Västerbotten och Norrbotten ut. Men också stora områden som inte är undersökta men bedöms ha förhöjd potential lyfts fram.
Bodens Business Agency driver projektet Framtidens elnät, där Exeri ingår. Förstudien är klar och föreslår att en pilotinstallation genomförs vid Norrbottenskusten.
Begränsningar i elnätet och långa tider för att bygga nya kraftledningar riskerar att stoppa och försena gröna industriprojekt i norra Sverige. Men en del av lösningen kan finnas i det befintliga nätet. Ett Luleåföretag har utvecklat en ny teknik som de uppger kan fördubbla kapaciteten.
Det är sannolikt att sträckan Boden–Luleå blir först att byggas i den jättepipeline för vätgas som planeras runt Bottenviken. Den bedömningen gör Hans Kreisel, vd för Nordion energi.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Lenitha Andersson-Junkka, ansvarig utgivare Norrbottens-Kuriren