Framtidsfabriken är ett samarbete mellan Norran, Piteå-Tidningen, NSD och Kuriren som ger dig fördjupad journalistisk om utvecklingen i vår region. Vi tar ett större grepp som hjälper dig att förstå mer om de svåra frågorna.
De nationella insatserna för att stärka samhällsomställningen i norra Sverige är otillräckliga. Det anser Norrbottens landshövding Lotta Finstorp. I en stor intervju kräver hon ökad handlingskraft från regeringen i frågor som infrastruktur och stöd till kommuner, och ställer sig också bakom kravet på en kultursamordnare.
Regeringen bör tillsätta en kultursamordnare. Dra lärdom av Hjalmar Lundbohm och bygg framtidens samhällen så att de attraherar en mångfald av människor. Kultursatsningar måste paketeras så att de når fram till de investerande företagens ledare.
Vilken roll kan kulturen spela för inflyttningen och det nya samhälle som ska växa fram i norr? Sex kultur- och samhällsprofiler vänder och ut och in på frågan i ett böljande samtal med paralleller till Kirunas grundare Hjalmar Lundbohm, krav på att regeringen bör tillsätta en kultursamordnare och förslag på hur de investerande företagen ska bidra till kulturell finansiering, men också osande självkritik.
Christoffer Svanberg, vd för Node Pole, tycker att Sverige borde marknadsföra sig tydligare mot företag som söker nya länder att etablera sig som en plats med mycket låga utsläpp av koldioxid. ”Sverige har en fantastisk möjlighet att göra ett bidrag till det globala”, säger han.
...som den 1 april tillträdde som ny vd för Skellefteå Science City.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
För en fossilfri värld måste energisystemen ställa om. Världen behöver producera, lagra och förflytta energi på nya sätt när vi snabbt ska komma bort från fossilberoende. Men visste du att dessa steg tillsammans med andra klimatanpassningar kräver enorma mängder basmetaller, inte minst koppar.
Sverige är idag ett av de mest avreglerade länderna i världen sett till hur vi hanterar våra naturresurser. Ändliga naturresurser, som mineraler, skänks närmast bort.
Klimatfrågan är högt på dagordningen för alla beslutsfattare, inte minst nu när det sker en industriell revolution här i norr där klimatsmarta nya tekniker leder till enorma miljardinvesteringar.
Den senaste IPCC-rapporten konstaterar att det faktiskt finns en liten chans att klara klimatmålen. Om uppvärmningen ska hållas under 1,5 grader måste utsläppen av växthusgaser vända senast 2025. Det är mycket gott om bråttom och väldigt ont om tid.
Ännu ett fantastiskt besked. Fler miljarder för att påskynda den industriella omställningen.
För att bygga ett stabilt demokratiskt samhälle där människor har tillit, känner sig inkluderade och har förståelse för de insatser som görs behöver förändringsprocesser vara inkluderande.
Explosioner och dragrace med vätgasbilar. Det stod på schemat när Teknikens hus utbildade lärare i Piteå i hållbarhet och den gröna industriutvecklingen.
Skellefteå kraft och Boliden är viktiga partners sedan tidigare. Nu är också Northvolt med på tåget när Skellefteås science center Exploratoriet ska fånga upp och sprida det gröna teknikintresset hos unga.
Modellen av masugnen är snart ett minne blott. När den gröna tekniken gör sin entré i industrin förändras också utställningarna i Teknikens hus. Betydelsen av science centers kan vara avgörande när norra Sverige ställer om till det fossilfria samhället.
De gröna industriprojekten är glödheta. Vetenskapens hus i Luleå var knökfullt när 150 studenter från Luleå tekniska universitet hade samlats för att stifta bekantskap med storbolagen och lära sig mer om de jobb som de erbjuder.
Regeringens högra hand Peter Larsson vill inte ta ställning till den kritik som T25-gruppen levererar mot Arbetsförmedlingen.
En tågbro som binder ihop Boden och Luleå, och samtidigt bidrar till transport av spillvärme och att hållbara stationssamhällen växer upp efter sträckan. Den spektakulära visionen presenteras nu av Sweco.
Tisdagens Matchmaking Day på Sara Kulturhus lockade många besökare. Företag och rekryteringsbolag presenterade där sig och Skellefteå. ”Det är roligt. Fem av dem vi har träffat hittills verkar vara helt rätt människor för oss”, säger AnnaCarin Falkman, affärsområdeschef på Data Ductus.
Regeringens uppdrag för att underlätta rekrytering av arbetskraft till de stora industriprojekten i norra Sverige riskerar att bli ett fatalt bomskott. I en skrivelse sågar storbolagen Arbetsförmedlingens insats.
I bergets inre ska unika trycktester göras. Till sommaren räknar Hybritprojektet med att vätgaslagret kan tas i drift.
Nu bygger Luleå tekniska universitet upp ett kompetenscentrum för att leda utvecklingen av vätgassamhället. Karriärmässigt borde satsningen vara högintressant för studenter, anser Rikard Gebart, professor i energiteknik vid LTU.
Lenitha Andersson-Junkka, ansvarig utgivare Norrbottens-Kuriren