– Förädlingen och produktionen av fossilfri järnsvamp är central för klimatet och för svensk konkurrenskraft. Vi välkomnar beskedet att staten är med och delar den inledande risken i detta avgörande steg för att industrialisera Hybritteknologin. För att mota klimatförändringarna behöver vi komma framåt snabbt, och för att hålla takten är det viktigt att vi får alla förutsättningar på plats inför kommande investeringsbeslut, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB, i ett pressmeddelande.
Även H2 Green Steel har sökt miljardstöd.
– Vi har inte fått något besked ännu, säger Karin Hallstan, presschef vid H2 Green Steel.
Hybrit är det gemensamma forskningsinitiativ som LKAB, Vattenfall och SSAB driver för att ställa om till fossilfri järn- och stålproduktion.
Pilotanläggningen är redan i drift i Luleå. Närmast på tur är demoanläggningen som ska byggas i Malmberget. LKAB ansvarar för bygget och också blir huvudmottagare av stödet.
Ursprungligen hade Hybrit ansökt om 4,9 miljarder, men ansökan minskades i november. Pengarna kommer från Industriklivet, Energimyndighetens program för att stödja den svenska omställningen av industrin.
Hybrits ansökan om statligt stöd har varit känd ett längre tag och kritiseras från ett flertal håll, bland andra Sverigedemokraterna och nationalekonomen Magnus Henrekson, som nyligen presenterade en granskande rapport.
"Det vi inte vill se är att staten tar på sig kostnader i mångmiljardklassen, i kombination med att man tar enorma risker. Det är inte ansvarsfullt", skrev bland andra SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i Dagens industri.
Energimyndigheten bedömer att demoanläggningen skapar förutsättningar för att minska de svenska koldioxidutsläppen med 1,8 miljoner ton per år.
– Svensk industris framtida konkurrenskraft ligger mångt och mycket i att bli fullt ut fossilfri. Därför är de satsningar som sker inom Industriklivet av stor betydelse inte bara för klimatet och miljöns skull utan minst lika mycket för kompetensförsörjningen och sysselsättningen på både nya och gamla industriorter i vårt land. Det beslut som vi nu tar är det finansiellt största som gjorts hittills i detta arbete och det är ett viktigt sådant, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.
Stödet kan sättas i perspektiv med att Tysklands regering för ett par dagar sedan annonserade planerar på att stödja ståltillverkaren Stahl-Holding-Saars (SHS) omställning med cirka 29 miljarder kronor.