Lisa Vinsa har under Tour de ski tagit ett ordentligt kliv uppåt i karriären i och med Tour de Ski.

Tävlingarna avslutades med etappen i Val di Fiemme där den brutalt tunga klättringen upp för Alpe Chermis är vida omtalad. Lisa Vinsa blev åtta på den tuffaste av alla etapper i Tour de ski.

– Jag är väldigt nöjd inte minst med sista etappen. Det kändes redan innan att jag var väldigt taggad för touren. Jag har suttit i flera år och kollat på tv när dom har klättrat upp för backen och känt att det där vill jag göra, förklarar Lisa Vinsa.

Är det så roligt att klättra?

– Nja, skratt, det är väl mer en häftigt.

23-åringen från Kiruna, men tävlandes för Piteå Elit avslutade altså touren med en åttonde plats vilket är ett nytt personligt rekord i Världscupen.

– Jag pratade med Magnus (Ingesson) innan touren och han sa att jag skulle ta det lopp för lopp och växa in i tävlingen. Det känns som om att jag växt både som åkare och som människa under den här veckan.

Lisa Vinsa visade redan förra våren att hon är en bra klättrare då hon tog sig upp på pallen efter klättringen uppför Dundret.

– Jag hade nog bra självförtroende inför klättringen här tack vare mitt lopp då.

Går det att jämföra de klättringarna?

– Här kan du vila benen lite i serpentinerna uppför Dundret så är det bara klättring. Jag tycker nästan att det här var lite skönare

Hur var det att gå i mål?

– Det var väldigt skönt. Det var till att kriga på slutet och jag hade en match mot Nathalie von Siebentahl och det var skönt för då fick jag bra med motivation. Jag hade också lite åkare framför mig som jag kunde försöka plocka på, säger hon.

Lisa Vinsa erkänner att Tour de Ski har varit en morot för henne under en lång tid.

– Jag har en lapp i min sängbordslåda och på den står det att "Jag vill åka Tour de Ski" som har legat där ett tag. Det blev inte av förra året, men nu är det gjort och jag tycker att det här har varit ett steg i rätt riktning för mig.

Vinsa var också i och med sin starka sista sträcka också 14:e åkare i mål totalt och därmed får hon också med sig 24 000 kronor i prispengar.

– Det var ju härligt att få lite prispengar det är ju inte så välbetalt jobb det här och det var ju nästan värt klättringen och jag fick kanske lite dollartecken i ögonen, skrattar Lisa Vinsa.

Mia Eriksson även hon tävlandes för Piteå Elit gick i mål på en 26:e plats.