Siffrorna blev lite väl stora, men 5–2 talar sitt tydliga språk. Kiruna AIF har tagit över tronen i gruvstaden.

Comebackande Oscar Fredriksson svarade för 4–2-målet i tom kasse:

– Fantastiskt roligt att vara tillbaka, jag har saknat den här atmosfären med matcher och så vidare. Det är speciellt att vara med i ett gäng där alla drar åt samma håll, inte som tennis eller golf där man är ensam.

Just målet tackar han just sitt golfspelande för - något han kunnat utöva mer än någonsin denna sommar:

– En klassisk slice, lagom hård och rejäl sväng på slutet, skojade han om pucken från egen zon i tom KIF-bur och det som definitivt avgjorde..

Hans lag fick en kanonstart med mål i det första anfallet när Simon Hammar avslutade en vacker kombination där Jacob Hansson och Oscar Fredriksson stod för förarbetet.

Och det skulle bli ännu bättre för AIF. Victor Lund fick öppet mål till 2-0 och det såg onekligen öppet ut i KIF:s försvar. Men en blixtsnabb reducering kom via Hjalmar Esko och härifrån var det KIF som styrde och ställde i den första perioden och hopp om fler mål fanns inför kommande spel.

Läget kom efter 5.46 i andra när KIF fick spela med två man mer på isen i över minuten. Men spelet där lämnade allt i övrigt att önska och i stället kom kvitteringen lite senare. Leonard Forselius fick allt annat än drömträff, men det räckte, när han satte 2-2 i den tolfte minuten och det var rättvist så här långt, KIF hade mer puck, mer tid i anfallszon - men kändes ändå ganska uddlöst.

– Tycker vi gör en bra period, det lovar gott inför sista, sa KIF-tränaren Robert Lahti i periodpausen.

Men det blev inte riktigt så. Tre raka utvisningar, varav två ungefär samtidigt innebar numerära överlägen för AIF. Och här brukar man vara effektivt, i spel fem mot tre satte derbydödaren Emil Jakobsson 3-2 efter en målvaktsretur. Fredriksson och till slut Daniel Taavo avslutade med ytterligare AIF-mål.

– Vi gör lite ändringar inför sista och det slår väl ut, ibland har man flyt där. Det var tungt för någon dag sedan, men nu är det toppen igen, sa AIF:s tränare Christer Dreberg.

I matchen mellan Asplöven och SK Lejon så vann västerbottningarna med klarar 7–0.

Matchfakta

Kiruna IF–Kiruna AIF 2–5

Målskyttar, KIF: Hjalmar Esko, Leonard Forselius

AIF: Simon Hammar, Victor Lund, Emil Jakobsson, Oscar Fredriksson, Daniel Taavo

Publik: 1448