Får en ny chans på världscupen

Hon hade inga större förväntningar på säsongen. Men nu är K4-åkaren återigen uttagen att tävla på världscupen.

Ingela Andersson.

Ingela Andersson.

Foto:

Skidskytte/Arvidsjaur2014-12-23 17:34

Kuriren har berättat om Ingela Anderssons tuffa resa de senaste säsongerna.

2012 var hon borta i tio månader på grund av mykoplasma.

Under 2013 tvingades hon ta en paus från all aktivitet på grund av överträning.

Först i maj 2014 började skidskyttelöftet träna ordentligt. Och nu, sju månader senare, är hon helt plötsligt tillbaka på allvar. Som en tidig julklapp blev 23-åringen återigen uttagen att tävla på världscupen.

– Det var inte direkt något jag hade väntat mig innan säsongen, säger hon till Kuriren.

Under sjukdomsfrånvaron tappade Arvidsjaurlöftet sin plats i Sveriges A-landslag. Men det har spelat mindre roll med tanke på hennes framsteg under det senaste halvåret.

– Det har gått betydligt bättre än vad jag hade kunnat tro. Det är riktigt kul, säger hon.

Ingela Andersson är precis hemkommen till Arvidsjaur efter några veckor i Österrike. Där har hon tävlat på både världscupen och IBU-cupen med blandade resultat. Under världscuptävlingarna i Hochfilzen blev det en 87:e plats i sprint och en tolfteplats i stafett. Och på IBU-cupen i Obertilliach några dagar senare slog följde hon upp en mindre lyckad 60:e plats med två stabila lopp. Först slutade hon 33:a i sprint innan hon stod för en stark förstasträcka när Sveriges mixlag slutade sexa.

– Det har väl gått sådär, jag har väl inte varit i någon jätteform, säger Andersson.

– Men om det här är min lägstanivå just nu så är det väldigt bra med tanke på vad jag har gått igenom. Sen känns det bra att jag tar små steg framåt hela tiden.

De två senaste insatserna gjorde att Sveriges förbundskapten Johan Hagström tog ut 23-åringen till världscupen i tyska Oberhof efter jul. Där får hon en plats i stafettlaget. Om hon visar framfötterna där så lär hon få fler lopp i Ruhpolding veckan efter.

– Även om mix-stafetten gick riktigt bra så måste jag ha tålamod. Jag får inte ha för stora krav på mig själv, säger hon.

Men innan Ingela Andersson lägger energi på världscupen väntar en av årets höjdpunkter redan under julafton. Då väntar landhockey-turnering med barndomskamraterna hemma i Arvidsjaur.

– Jag tänkte vässa formen där (skratt). Det ser ut att bli ett stort startfält i år, vi blir nog 20 personer i alla fall, säger hon.

– Vi har spelat i ganska många år i rad nu. Det har blivit en stor grej som man ser fram emot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!