Läs mer: Kalla får hjälp av sin mentale rådgivare:

Charlotte Kalla har valt att stå över Lahtis till helgen efter den senaste tidens turbulens och uppmärksamheten mellan henne och landslagstränaren Mattias Persson, som i lördags sa till Norrbottens-Kuriren i Falun att den svenska skidstjärnan kanske inte mår bra i själen.

Nu vill den norska längdskidchefen Egil Kristiansen bjuda in den svenska skiddrottningen för att få fart på hennes karriär.

Artikelbild

| Piteååkaren. Charlotte Kalla gjorde ingen besviken under SM-avslutningen och visade hög klass i skiathlon, men har haft svårt att få till prestationen i landslaget.

Och chansen till sparring mot världens bästa skidåkare.

Hur har det som skett mottagits i Norge?

– Vi har fått med oss det som skett, säger Kristiansen till Norrbottens-Kuriren.

Vad säger du om hennes resultat den här säsongen?

– Vi önskar att hon kan komma tillbaka och prestera på högsta nivå och få ut sin potential, säger Kristiansen om Kallas fjärdeplats hittills i världscupen.

Snacket inför säsongen handlade om konkurrensen mellan Therese Johaug och Charlotte Kalla, varför har den uteblivit?

– Det är väldigt svårt för mig att säga. Jag har inte nog inblick i Charlottes träning för att kunna uttala mig om det. Men hon har definitivt inte klarat att få ut sin potential i alla fall, som hon velat bevisa den här vintern. Men orsaken törs inte jag uttala mig om.

Har Kalla sparrat något med er inför den här säsongen, som hon gjort tidigare med Johaug och Marit Björgen?

– Nej, i år har hon inte gjort det.

Har den inbjudan varit personlig från Björgen eller Johaug eller har den kommit från er i norska landslaget?

– Det har varit mellan dem. Hon var och tränade samtidigt som oss på Sognefjellet i fjol och då fick hon vara med oss och träna. Annars har det varit privata initiativ mellan dem.

Tror du att bör bryta sig ur det svenska landslaget tillsammans med tränaren Magnus Ingesson likt Petter Northug hos er?

– Nej, det tror jag inte. I Norge hade det inte varit en lösning. Vad som är möjligt och inte i Sverige vet jag inte. I Norge hade det varit en dålig lösning.

Hur har ni löst det med Northug?

– Det har fungerat någorlunda, men det är ett engångstillfälle.

Ni ska inte bjuda in Kalla till er försäsongsträning till kommande säsong?

– Givetvis kan vi tänka oss att bjuda in Kalla till någon landslagssamling. Vi vill ha henne tillbaka på hennes toppnivå.