Det mentala blir extra tydligt i en sport som skidskytte – under VM har publiken i Östersund fått se hur nerverna i sista skyttet har fällt storstjärnor som Johannes Thingnes Bø och hemmahoppet Mona Brorsson på väg mot guld.

Men publiken har också fått se nerver av stål. Som när Hanna Öberg vann guld i distansloppet efter att ha skjutit fullt.

En av dem som jublade på skjutvallen när det sista skottet satt var landslagets mentala tränare Göran Kenttä.

Artikelbild

| ÖSTERSUND 20190310 Göran Kenttä skidskyttelandslagets mentala tränare under skidskytte-VM i Östersund. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

– Det är bara helt enastående. Att man skjuter fullt någon gång då och då och bara gör det på mästerskap i princip, det säger någonting om förmågan att vara bäst när det gäller, säger han.

– Det är få förunnat att klara av att höja sig när det är som svårast men hon gör det fantastiskt bra. Hon har jättebra fokus, hon har vetat med sig att hon inte riktigt varit där, men hon gör det superfantastiskt bra i dag.

Kenttä säger att allt går att träna på, men menar ändå att det Hanna Öberg gör är något extra:

– Allt är träningsbart, men det är klart att det är få som kan bli bäst i världen på just de sakerna. Hon har en förmåga att ta fram det där lilla extra mentalt när det gäller som mest.

Att det dessutom skedde inför hemmapubliken ger det ytterligare en dimension. Själv säger Öberg, som efter guldet firade med tårta, att hon trots allt inte känt av pressen.

– Klart att jag är medveten om vad folk hoppas och önskar, men det är ingenting som jag har lagt ner något större fokus på. Jag har inte läst så mycket tidningar, jag har tagit bort Facebook från telefonen. Allt för att kunna välja själv vad jag ska se, och jag tror att det har hjälpt mig väldigt mycket i att koppla bort vad andra tycker och tänker, säger 23-åringen. (TT)