Hattrick av Lander i svensk storseger

I två perioder missade Tre Kronor massor mot nykomlingen Italien i ishockey-VM. Till slut lossnade det. Sex mål i tredje perioden gav till slut 8–0 – och första segern. Anton Lander glänste med ett hattrick. – Jag är jättenöjd med jobbet, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg till SVT.

12 maj 2019 19:03

Efter förlusten i premiären mot Tjeckien, 2–5, såg det ut som om Sverige skulle kunna få en rolig söndagseftermiddag med målfest.

Italien, som åker jojo mellan A- och B-divisionen i VM, förlorade sin premiär i återkomsten till toppgruppen mot Schweiz med 0–9.

När Sverige mötte Italien senast, guldåret 2017 i Köln, blev det överlägsna 8–1.

Men det skulle ta ett tag innan det lossnade i år. I två perioder visade svenskarna upp en provkarta på hur man missar målchanser.

Trots en kanonstart.

New Jerseys forward Jesper Bratt – som fick utgå skadad i tredje perioden – var rena kvicksilvret i början, trampade sig igenom det italienska försvaret men hans skott räddades av italienske målvakten Marco de Filippo Roia. Anton Lander höll sig dock framme på returen och kunde göra 1–0.

Sedan parkerade svenskarna i den italienska zonen, men visade oskärpa i avsluten. Dennis Rasmussen hade ett friläge i boxplay, men snuvades av den italienske målvakten.

I numerärt överläge, efter 5.25 av andra perioden, gjorde Patric Hörnqvist 2–0 med sitt andra mål i turneringen. Han parkerade sig framför mål, fick passningen från Elias Pettersson, och fintade bort den italienske målvakten.

Förstakedjan spelade sig fram till fina lägen, men precisionen saknades hos både William Nylander (närmast med en ramträff) och Elias Pettersson.

Nylander har ju haft en strulig säsong med kontraktsbråket med Toronto som gjorde att han missade de två första månaderna av säsongen.

Den kreative forwarden var dock spelmässigt bra – och till slut fick han utdelning när han kunde skjuta 6–0-målet. Han visade vad det betydde för självförtroendet genom att spricka upp i ett stort leende.

Dessförinnan hade han tillsammans med Adrian Kempe spelat fram Oskar Lindblom till ett snyggt 3–0-mål i powerplay efter 1.57 av tredje perioden.

Bara 55 sekunder senare sköt defensivspecialisten Marcus Krüger 4–0.

Anton Lander gjorde 5–0 i numerärt underläge och fullbordade sedan sitt hattrick med 7–0-målet efter 15.32 av den tredje perioden. Patric Hörnqvist gjorde sista målet.

– Inför tredje perioden sa vi att vi skulle ha mer direktskott och trafik framför mål. Sen började italienarna jaga lite mer och då fick vi lite fler spelvändningar som jag tycker att vi är riktigt duktiga på, säger Rikard Grönborg till SVT.

Henrik Lundqvist fick chansen i målet på nytt och hade en lugn eftermiddag då Tre Kronor vann skotten med förkrossande 58–13.

– Jag var jättenöjd med jobbet. I början kanske det inte kuggade i fullt ut. Vi backcheckade, vi offrade oss och täckte skott på slutet. Det visar att vi har karaktär. Sen kuggade det inte riktigt i början men vi fick utdelning i tredje perioden, säger Grönborg. (Bratislava, TT:s utsände)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sundberg