Det var i början av januari som Assi gjorde klart med Ernestina Abambila. 20-åringen har meriter från spel med Ghanas landslag, U17, U20 och A-landslaget. Hon kommer senast från spel med den grekiska klubben Aris Thessaloniki FC, och har tidigare spelat collegefotboll i USA.

Än så länge har Assi inte ens fått träffa sin klassvärvning då det varit strul med att få klart med hennes papper hos allt från Migrationsverket till den danska ambassaden i Ghana, som även sköter svenska ärenden. Men nu verkar man vara nära en lösning, förhoppningen är att hon ska ansluta till laget ett par veckor innan seriespelet i Elitettan drar igång.

– Det verkar lösa sig och vi har förhoppningar om att hon ska kunna vara på plats om två veckor. Det skulle innebära att hon missar en träningsmatch som vi har nu på lördag när vi möter Sunnanå, säger Assis sportchef Marcus Roininen.

Men även om Ernestina Abambila skulle ansluta till laget är Assi i behov av ytterligare nyförvärv.

– Vi har ögonen och öronen öppna. Det är svårt att hitta svenska spelare vid den här tidpunkten men man vet aldrig. Vi har ingen tjock trupp om man säger så.

Jag tolkar det som att nu inte nära någon ny spelare just nu?

– Nej, precis. Det händer inte alltför mycket just nu.

Rutinerade Lina Henriksson har inte tagit ett beslut om hon ska spela med Assi denna säsong eller inte. Men hon tränar just nu med laget tills vidare.

– Hon har kört igång och tränar med oss så får vi se vart det landar. Hon får själv känna efter, hon har ett krävande jobb som tar mycket tid. Hon har varit med i många år och vet vad det innebär med tidsåtgången och resor och den biten.

Att plocka upp spelare från de egna leden är enligt Roininen helt enkelt eftersom många inte har möjlighet eller viljan att satsa på att bli elitspelare. I nuläget är det endast ett fåtal spelare som velat prova på att ta steget upp till seniorlaget i Elitettan.

– Vi får försöka hitta olika vägar för att se till att våra yngre vågar ta klivet. Det är en sådan jätteskillnad att komma från division 2 till Elitettan. Både tränings- och planeringsmässigt, det är mer av en livsstil att vara elitspelare. För många blir det en chock när de inser hur ofta och hårt vi tränar och hur man måste planera hela sitt liv. Det kräver sitt och alla är tyvärr inte beredda att satsa den tiden.

– Det finns jättefina och talangfulla spelare i vår egen förening men då måste man göra ett val också