Tog guld mot storfavoriten

SM-vinnaren var storfavorit att vinna guldet. Men Bodenbrotterskan Nova Bergman satte henne på plats.

Vinnare. Nova Bergman vann guldet mot tidigare SM-vinnaren.

Vinnare. Nova Bergman vann guldet mot tidigare SM-vinnaren.

Foto: Privat

Brottning/Boden2014-11-03 06:15

Nova Bergman, BK Snar, hade inför Lilla Mälarcupen, aldrig vunnit ett mästerskap utanför Norrland. När Kuriren når 13-åringen har hon precis kommit hem till föräldrarna i Boden och börjat smälta intrycken från guldet i en av Sveriges största ungdomsturneringar på brottningssidan.

– Det känns jättekul. Jag har verkligen fått visa att alla träningspass och att försäsongsträningen har gett resultat. Det har varit en jätterolig helg, säger hon.

Vägen dit var allt annat än given. Efter en enkel inledning på gruppen ställdes hon i poolfinalen mot en tidigare rival.

– Jag hade aldrig vunnit mot henne tidigare, men inför matchen bestämde jag mig för att nu skulle jag bara vinna och ta revansch, säger Nova Bergman.

Matchen mot Angelica Zettervall från BK Atle, blev en riktig rysare och till sist skiljde det bara en poäng till Bodentjejens fördel.

I finalen väntade sedan ett på förhand ännu tuffare hinder. SM-vinnaren i 48-kilosklassen, Rebecca Jonsson, Hästveda BK.

– Jag tänkte att har jag väl tagit mig hit så kan jag vinna det här och gick för att vinna matchen, säger BK Snar-brotterskan.

En bra taktik skulle det visa sig. För när Nova Bergman hade kopplat greppet om matchen, steg frustrationen hos den regerande SM-mästarinnan som gav upp redan innan matchen var över och segersiffrorna skrevs till slut till 4–0.

– Hon slog mig för ett år sedan när vi möttes på Glentons mästarmöte så jag tror hon hade räknat med att vinna ganska enkelt.

Efter helgens guld i 48-kilosklassen har gratulationerna regnat in från tränare, kamrater, och familj. Själv tänker hon njuta av vinsten, men har redan nu siktet inställt på nästa stora mästerskap.

– Det här innebär ju att jag är klar för SM så det blir roligt. Jag har inte funderat över någon målsättning ännu, utan ska försöka träna bra, göra mitt bästa när jag är där och ha roligt. Då brukar det gå bra, säger hon.

Guld var inte den enda medaljen som bärgades till länet i helgen.

Lina Suup, Råneå BK, tog silver i flickor äldre, 57 kilo. I samma klass slutade Minna Ridderstråhle, BK Snar, på tredje plats.

Mattias Viitanen, Haparanda SKT, vann sin enda match i 130-kilosklassen, vilket innebar att han också vann den klassen i Mälarcupen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om