Tränar NHL-proffs och nu Malmbergets ungdomar

Efter att ha tränat SHL-klubbar och drillat NHL-proffs kommer nu Niclas Glader till Malmberget för att undervisa tränare och spelare. Något som MAIF hoppas kunna skjuta klubben till nya höjder. "Det är lite högre skola än vanliga övningar där man bara dribblar runt konor", säger Toni Hietala, styrelseledamot i MAIF.

Till helgen får Malmbergets AIF finbesök när tekniktränaren Niclas Glader kommer på besök.

Till helgen får Malmbergets AIF finbesök när tekniktränaren Niclas Glader kommer på besök.

Foto: Bildmontage

Sport2022-09-08 18:30

Till helgen får Malmbergets AIF finbesök. Under tre dagar håller klubben en camp för klubbens spelare där tekniktränaren Niclas Glader ska leda grupperna på och av isen.

– Under fredagen kommer han köra ispass och hålla teori med alla tränare, senare under helgen kommer han vara med på isen med olika lag, säger Toni Hietala, styrelseledamot i Malmbergets AIF.

Förhoppningarna hos MAIF är stora inför helgens aktiviteter.

– Niclas är en av landets bästa tekniktränare inom ishockeyn. Det kommer vara skridskoteknik och balansövningar, det är lite högre skola än vanliga övningar där man bara dribblar runt konor, säger Toni Hietala.

undefined
Toni Hietala med ett stupendium efter att MAIF prisats för sin satsning på ishockeyn för tjejer.

Även Niclas Glader är förväntansfull inför campen.

– Känns väldigt roligt att komma till Norrbotten, det är alltid intressant att se nya platser. Det är också spännande att se mindre föreningar satsa på teknikträningar, säger Niclas Glader.

Hur kommer träningarna på campen se ut?

– Vi kommer främst jobba med skridskotekniken under helgen, även en förståelse hur mycket man använder det i matchsituationer. Vi kommer bryta ner moment som vi kan jobba med och utveckla farten och kontrollen hos spelarna.

undefined
Niclas Glader undervisar klubbar i hela landet om skridskoteknik och balans.

Glader håller i camper med allt från små barn till fullvuxna NHL-proffs. Trots skillnaden i spelarutvecklingen är principen densamma.

– Tänket är exakt likadant, det spelar ingen roll vilken ålder det är på spelaren eller hur långt de kommit, de spelar alla samma sport. Men när man är med proffs justeras såklart farten och tiden. När man är med barn försöker man få ner farten så de hittar en trygghet och blir bekväm med rörelsemönstret först och främst, säger tekniktränaren.

Malmbergets AIF hoppas utbildningen kan få en snöbollseffekt för klubben.

– Som klubb gör en medveten satsning, vi vill bli bättre på att utbilda tränare och spelare. Såklart kostar det pengar men vi tycker klubben har ett behov av det här och vi ser väldigt positivt på det. Vi ska lyfta hockeyn i Malmberget, säger Toni Hietala.

undefined
Malmbergets AIF.

Och om det är så att man missar campen så behöver man inte vara orolig.

– Vi kommer köra en uppföljning av campen. I januari kommer Glader tillbaka under jullovet, säger Toni Hietala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!