Rönnberg: "Underbart att Luleåfansen inte glömt mig"

Luleåfansen fick Växjös stjärna ur balans, men Roger Rönnberg är inte orolig att det ska hända hans spelare. Tvärtom. "Jag hoppas att mina spelare kan födas av energin som finns där", säger han.

4 april 2019 13:53

Under onsdagskvällen blev det klart att Luleå Hockey ställs mot Frölunda i semifinal.

På söndag startar serien i Coop Norrbotten Arena.

Sporten fick en pratstund med Luleåsonen Roger Rönnberg som är inne på sin sjätte säsong som huvudtränare för Göteborgslaget.

– Vi håller på att förbereda oss och har tittat på Luleås styrkor och svagheter. Vi håller på att lägga upp en plan på vad som blir extra viktigt. Vi gör alltid små förändringar, men i det stora hela litar vi på vårt spel, säger han.

Vad har du hittat för styrkor och svagheter?

– Det är det sista jag skulle berätta till dig just nu, säger Rönnberg.

Han fortsätter efter en stund:

– Det är ingen hemlighet att Luleå har en jättebra säsong bakom sig, framför allt försvarsmässigt. Men jag tycker även att de på slutet har visat prov på att kunna spela med puck också. Luleå är inte bara ett försvarslag.

Du håller alltså inte med Växjös tränare Sam Hallam som tycker att Luleå "bitvis är som målarfärg som torkar"?

– Nej. Då målar man in sig i ursäkter. Luleå spelar bra både med och utan puck.

Hur ska ni ta er ur Luleås presspel?

– Det möter vi varje träning av oss själva. Det är inget konstigt och vi behöver inte göra några förändringar.

Hur ska ni överlista Joel Lassinantti?

– Vi har några nycklar vi tar fram på varje målvakt och Lassinantti påminner en del om Oscar Alsenfelt som vi mötte i kvartsfinal. Det går att ta med mycket som vi lärde oss mot honom.

Som vad?

– Vi har rätt bra koll. Men det handlar mer om att få full effekt på det egna laget än att fundera på vilka man möter.

Vad talar för Frölunda?

– Vi har ett bra lag, är bra i special teams, har bra målvakter och bra grundspel. Men alla dessa saker som jag rabblar upp har Luleå också. Semifinal är 50/50 innan man börjar. Det kommer vara små studsar som ger det ena laget självförtroende och det andra tvivel, säger Rönnberg som tycker att Frölunda hittat en stabilitet de senaste månaderna:

– Efter att vi vann CHL-finalen har vi sett ut som en lagmaskin. Före det var det upp och ner, men när vi bara haft en liga att fokusera på har det sett bra ut.

Det har varit en del heta slutspelsmatcher mellan lagen de senaste åren. Vad förväntar du dig av den här serien?

– Det väcker något i både mig och spelarna. Vi har haft några underbara slutspelsserier mot Luleå och det har varit härliga, hårda duster mellan två lag och organisationer som verkligen vill vinna. Det väcker goda minnen.

Senast lagen möttes i slutspel var 2016 i semifinal. Frölunda vann med 4–2 i matcher och blev sedan svenska mästare efter finalvinst mot Skellefteå.

Semifinalen blev en het historia med bland annat Frölundafansens grisattack mot Per Ledin, Chris Abbott och Jonathan Granström, med bråk mellan lagen på värmningen och den omtalade "grusattacken".

– Luleå ser inte riktigt likadant ut nu och jag tror det blir på ett annat sätt i den här semifinalserien. Men det kommer bli känslor, det kommer bli hett – det är jag övertygad om, säger Rönnberg.

Luleå har haft stort publikstöd i kvartsfinalserien och fansen fick Växjös stjärna Brendan Shinnimin ur balans med sina ramsor. Hur ska ni hantera trycket på bortaplan?

– Det är en härlig arena och jag hoppas mina spelare kan födas av energin som finns där. Scandinavium kommer vara en annan härlig arena. Det gäller att älska att spela både på hemma- och bortaplan om man ska ha någon chans.

Luleåfansen brukar sjunga om dig, vad tänker du om det?

– Det är underbart att de inte glömt bort mig. Det är bra. Det är bättre att de kommer ihåg mig än att de funderar på vad det är för tomte som står där nere.

Du har varit iväg länge nu, men jag måste ändå fråga hur det känns att komma hem?

– Det är alltid speciellt. Jag skulle ljuga om jag säger något annat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mimmi Åkerlund