Olausson blickar framåt: "Förra säsongen är glömd"

Förra säsongen överträffade Luleå Hockey alla förväntningar när man slutade tvåa i grundserien och tog sig till semifinal. Men nu när laget ska bygga vidare på succén blickar man framåt istället för bakåt. "Det var en jättebra säsong på alla vis men den är glömd nu", säger Niklas Olausson.

15 augusti 2019 05:00

Det var inte bara laget som gick bra förra säsongen. Den blev även ett rejält lyft rent målmässigt för Luleå Hockeys centerforward Niklas Olausson. 33-åringen slog personligt målrekord i SHL med sina 16 fullträffar på 34 matcher i grundserien. Han gjorde dessutom ytterligare tre mål i slutspelet.

Till den här säsongen hoppas han kunna fortsätta hålla en lika hög nivå ute på isen. Men något löfte om en lika stor målskörd vill han inte ge.

–  Jag gör gärna många mål igen. Men jag vet inte, jag börjar bli lite för gammal för att sätta upp några poäng- eller målkrav. Givetvis vill man vara bättre än förra året, jag ser ingen anledning till att det skulle bli sämre så jag drar inte ned förväntningarna så. Det handlar väl egentligen mer om att man kan vara bättre trots att man gör mindre mål eller poäng än vad jag gjorde förra året, säger Niklas Olausson och fortsätter:

– Poäng tycker inte jag riktigt visar hur insatsen varit ute på isen utan det gäller någonstans att vara en bra tvåvägscenter hela året.

Konkurrensen på forwardssidan är som bekant väldigt stor och kanske främst på centerrollen där Luleå spetsat till truppen med världsmästarna Arttu Ilomäki och Juhani Tyrväinen.

– Vi har byggt truppen lite annorlunda med fyra centrar nu som alla vill ha en relativt offensiv roll. Sen har du även (Jonas) Berglund som var fantastiskt bra i tredje-fjärdekedjan och i boxplay förra året så det är tufft om platserna. Det gäller att du presterar annars får man inte spela, så enkelt är det.

Hur ser du på årets trupp jämfört med ifjol?

– Vi har sjukt många bra forwards och fått in ytterligare några som ser lovande ut och backarna vet ju alla hur bra de var förra säsongen. Skickligheten är hög men det finns inga undanflykter för någon och det gäller att alla visar att "så här måste vi spela", annars spelar det ingen roll hur skickliga vi är om vi inte jobbar hårt och rätt tillsammans. Det går inte att gå ut där och tro att vi bara kan hoppa på tåget från ifjol och bara vinna matcher utan det är en ny grupp.

– Det gäller att vi som varit här visar att det är det här som gäller. Det var en jättebra säsong på alla vis men den är glömd nu. Det är inget som kommer gå av sig själv bara för att vi tycker att vi fått in många skickliga spelare utan alla måste göra jobbet. Det börjar nu och det tror jag alla vet om så det ska bli kul att se vart vi står.

Under torsdagen ska Luleå möta Björklöven i säsongens första träningsmatch, en match som Norrbottens-Media tv-sänder.

– Jag kommer ihåg att vi mötte dem en gång när de spelade i division 1 och förlorade men då gjorde vi en bra säsong det året, så man ska inte dra alltför stora växlar av hur det går. Det är ett bra lag och de var riktigt giftiga när vi mötte dem förra säsongen så det kommer bli tufft.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kent Vikström