Lundeström: "Vill avsluta på topp i Luleå"

Efter 15 NHL-matcher, spel i AHL och Junior-VM är Isac Lundeström tillbaka. Nu ser 19-åringen fram emot att avsluta säsongen med Luleå Hockey.

4 januari 2019 17:44

Under fredagseftermiddagen landade Isac Lundeström i Luleå.

– Det känns jätteskönt att äntligen vara tillbaka efter flera månader i USA, säger han.

Som jag förstår det var det ditt önskemål att återvända till Luleå Hockey?

– Ja, så har det varit planerat sedan jag åkte över inför rookiecampen. Jag har fått mycket lovord och det känns skönt att jag har fått chansen. Jag fick även testa AHL-spel och det var nyttigt för mig. Jag har fått mycket erfarenhet.

Ville Anaheim ha kvar dig i AHL?

– Ja, eller det var både och. Men jag vill avsluta säsongen här och utvecklas. Jag tror båda alternativen hade varit bra.

Nu ser han fram emot att drar på sig Luleåtröjan igen.

– Jag är otroligt taggad. Det känns jätteskönt att få komma hem och avsluta på topp och fortsätta på det laget har gjort. Jag har imponerats när jag kollat på matcherna från USA.

Många fans är lyriska över att du kommer hem, hur känns uppståndelsen?

– Jättekul. Man vill vara en spelare som fans och lagkamrater tycker om. Jag hoppas kunna bidra med mycket positivt och göra en otroligt bra säsong.

Är du spelklar redan till lördagens match mot Växjö?

– Nä, det ska bli skönt att få några dagar att landa och sedan får vi se.

Vad tar du med dig från NHL?

– Mycket erfarenhet. Jag har tagit hand om mig själv på helt ny mark och med ett nytt språk. Det är lite annorlunda jämfört med lilla Luleå. Det har varit kul och jag tar med mig mycket, men det känns skönt att vara hemma nu.

Är tanken att spela klart säsongen med Luleå och sedan satsa på NHL?

– Ja, nu ska jag köra i Luleå säsongen ut och sedan hoppas jag få chansen att åka över igen.

Vad har du fått för feedback av Anaheim?

– De har varit jättenöjda och tyckt jag spelat bra i AHL också, även fast inte poängen trillat in. De hade inte förväntat sig att jag skulle bli kvar så länge som jag var. Jag har fått mycket lovord och då stärks man.

Var det tuffare i AHL än du trodde?

– Ja, många säger att det är en tuff liga. Jag tror nästan det är tuffare där än i NHL om jag ska vara helt ärlig. Det går väldigt snabbt och är en helt annan hockey än vad jag någonsin tidigare spelat. Det var nyttigt för mig. Coacherna gillade hur jag avslutade innan jag åkte till JVM vilket var skönt.

Vad kan du bidra med i Luleå nu?

– Jag vill bidra som vanligt. Jag hoppas att ledarna kan lita på mig överallt. Det känns som jag är en allroundspelare och kan gå in och ta viktiga tekningar, det har jag förbättrat mig på. Framför allt hoppas jag kunna skapa mycket i anfallszon och hitta på grejer.

Känner du någon press?

– Jag har aldrig varit en poängspelare egentligen. Jag har inte gjort så mycket poäng var jag än spelat, men många gånger skapar jag mycket och sätter mina lagkamrater i bra positioner. Småpassningar som kanske inte alla ser. Huvudsaken är att laget vinner, men det är klart att man får lite press nu när man kommer hem. Men det kommer inte ligga på mig, vi ligger tvåa i serien.

Var förväntningar överdrivet höga på dig under JVM?

– Det har varit mycket skriverier att jag ska göra si och så. Jag var inte inne på ett enda baklängesmål under hela turneringen och det säger en del om att man gör ett bra jobb över hela banan. Jag gjorde några poäng i powerplay, men man vill alltid göra bättre. Det är klart att man inte är nöjd när vi åker ut i kvartsfinal.

Har besvikelsen hunnit lägga sig?

– Ja, det var tufft de första dagarna, men nu känns det bättra att ha fått landa här i Luleå med nära och kära.

Det blev stora rubriker under torsdagen om att flera spelare i svenska JVM-truppen var ute och festade efter uttåget. Vad säger du om det?

– Det är oacceptabelt, men vi får ta lärdom av det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mimmi Åkerlund