Insändare Luleå kommunledning – vi ringer Lyxfällan nu! Så länge som ni inte fixar kärnverksamheterna (barnomsorg, skola och äldreomsorg) utan att hota kommande generationer med gigantiska skattehöjningar så ska ni inte hålla på med det profileringsarbete ni lägger ned sådana stora pengar på. Alla måste hushålla med sina resurser, även Luleås kommunledning!

En vanlig medborgare kan inte överkonsumera, köpa hur mycket mat som helst, gå på krogen, maxa klädkontot, ta SMS-lån, åka på resor på kredit. Då kommer kronofogden som ett brev på posten, så småningom. Vi vanliga dödliga betalar hyran först, ser till att ungarna får sitt först, betalar skatt, försäkringar och vi vuxna får lära oss att hålla igen …

Här bombarderas vi av en kolossal strategisk kommunikation om besparingskrav på 370 miljoner kronor på tre år. Annars kommer uppväxande generationer få en kommunalskatt som inte är av denna värld. Nedläggningar av skolor står som spön i backen. Fler är att vänta.

Niklas Nordström står i talarstolen och pratar om ansvar! Hemtjänst och äldreomsorg ska genomgå ett stålbad av stora mått, samtidigt som personalflykten är ett faktum. Lulelärare pendlar hellre till Boden, Piteå och Kalix för att lönerna är bättre och klasserna mindre. Konceptet Framtidens skola ligger som ett stort framtida hot, inte som en möjlighet.

Luleborna har kontaktakt Förvaltningsdomstolen för att stoppa nedskärningarna. Hela kommunen ska leva och lära. Vi kräver en folkomröstning om skolnedläggningarna! Var fjärde invånare bor på landsbygden. Vi har runt 100 byar i kommunen.

Men i kommunhuset kör man sitt race mot nya höjder på marknadshimlen. Hör och häpna: 2017 utsågs Luleå till Sveriges näst bästa super-kommun i kategorin täta (?!) kommuner av tidningens Dagens Samhälle. Stark kommunal ekonomi, ung befolkning, goda skolresultat och satsningar på kultur lyfter Luleås placering. Här har vi rankats till ett av de bästa företagsklimaten i Norrland. Luleå är Sveriges bästa barnkommun!? Kommunens varumärkesstrategi omfattar hela kommunen och alla dess bolag. På inte mindre än 123 punkter kan man läsa att vi är bäst, vackrast och lyckligast …

Men denna bild stämmer inte. Vi är rosenrasande! Kommunledningen sysslar med allehanda jippon och det kostar pengar. Mycket pengar. Senaste nyheten vittnar om att Luleå deltar i ytterligare ett titelrace som kan kosta kommunkassan närmare 4 miljoner kronor. Kriterierna för att vinna denna omröstning bygger på chimären om lokal demokrati, dialog och kommunal service.

Luleå är nominerad till Sveriges kvalitetskommun 2019. Lägg ner spektaklet! Gör om, gör rätt!

Lena Strand