Inifrån stålverket: "Skadade och döda här"

–Det finns småbarn härinne, några är bara tre månader gamla, säger soldaten Svjatoslav Palamar <a href="https://www.bbc.com/news/world-europe-61183062">till BBC</a>.Inifrån belägrade Mariupols stålverk kommer rapporter om fasansfulla förhållanden inne i bunkrarna under jord.

Satellitfoto från Planet Labs, taget den 20 april, visar hur stålverket Azovstal i Mariupol har stora hål i taket.

Satellitfoto från Planet Labs, taget den 20 april, visar hur stålverket Azovstal i Mariupol har stora hål i taket.

Foto: TT

Ukraina2022-04-22 12:32

Situationen blir allt värre inne i stålverket Azovstal, den enda delen av den ukrainska hamnstaden Mariupol som inte kontrolleras av ryska styrkor.

– Vi har skadade och döda inne i bunkrarna, säger Svjatoslav Palamar från sin plats inne i stålverket.

Samtidigt understryker han att de ukrainska försvararna inte kommer att ge upp.

Flydde under jord

Omringade av ryska styrkor och med stora delar av byggnaderna raserade har det sista motståndet, och många civila, tagit sin tillflykt till det underjordiska bunker- och tunnelsystemet. Under det lågintensiva krig som rasat i östra Ukraina sedan 2014 har systemet förberetts för att kunna hysa evakuerade. Nu när krisläget är ett faktum har Rysslands president Vladimir Putin sagt att området ska spärras av så att "inte ens en fluga kan ta sig igenom".

Civila och stridande befinner sig på olika håll, uppger Svjatoslav Palamar för BBC.

Palamar tillhör det omdiskuterade Azovregementet, som i dag är en speciell del inom Nationalgardet, men har sina rötter i en kontroversiell enhet som samlade frivilliga högerextrema.

Brist på mat och medicin

Det är oklart hur många civila som befinner sig i kulvertarna. På grund av de raserade byggnaderna i det gigantiska stålverksområdet har vissa passager blockerats av betongblock, berättar Palamar.

– Vi håller kontakt med de civila som befinner sig på ställen dit vi har åtkomst.

Efter 52 dygns blockad och hårda strider börjar det också bli brist på mat och mediciner, tillägger Palamar.

Medicinerna behövs till de äldre som finns bland de civila men också till de omkring 500 svårt skadade soldater som är i behov av vård. En del uppges behöva genomgå omfattande kirurgiska ingrepp, som amputationer.

Fakta: Azovregementet

Azovregementet är omstritt på grund av de högerextremistiska kopplingar som Azovbataljonen (enhetens tidigare namn) hade.

I rysk propaganda utnyttjas detta fortfarande för svartmålning och brunsmetning, och regementet har använts som "bevis" för att Ukraina styrs av nazister. I själva verket utgör Azovregementet endast en bråkdel av det ukrainska försvaret.

Källa: Utrikespolitiska institutet (UI)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!