Norrlands län – bara ett drygt år bort

Norrlands län och Norrlands läns landsting. Det är namnen som Indelningskommittén lyfter fram i sitt förslag till ny regionindelning – ett förlag som just nu är ute på en omfattande remiss.

Foto:

Umeå2016-09-19 07:19

Utgångspunkten är att Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland slås samman till en enhet som geografiskt motsvarar lite drygt halva Sveriges yta.

Noterbart är att den nya regionbildningen innehåller två parallella processer – något som långt ifrån alla som deltagit i den intensiva debatten kring regionbildningen verkar ha uppmärksammat.

Ett nytt Norrlandslän kan bli verklighet redan om drygt ett år – 1 januari 2018.

Länsindelningen handlar enbart om hur den statliga myndighetsutövningen ska organiseras. En landshövding och en residensstad med central ledning ska utses, i övrigt lär de gamla länsstyrelserna finnas kvar i form av filialer med olika tillsynsuppgifter.

Norrlands läns landsting kan formellt bildas och bli verksamt först i januari 2019. Detta eftersom politiska val till det nya stora landstingsfullmäktige måste genomföras i samband med riksdagsvalet i september 2018.

Men om Indelningskommitténs förslag klubbas igenom så genomförs den praktiska förändringen betydligt tidigare. I så fall upplöses landstingen i Västerbotten och de övriga norrlandslänen i samband med valet och ett interimsfullmäktige får ansvaret för att styra det nya storlandstinget i Norrland fram till årsskiftet.

Vi talar om stora förändringar – och vi talar om genomföranden som ligger mycket tidigare i tiden än vad många måhända tror.

Det är också något som kritikerna – framför allt Moderaterna, såväl på riksplanet som regionalt och lokalt – vänt sig emot.

Förespråkarna ser däremot fördelar med att genomföra förändringarna så fort som möjligt.

Den tuffa tidplanen är anledningen till att förberedelsearbetet för ett eventuellt stort Norrlands läns landsting redan har sparkat i gång. Tisdag 20 september har styrgruppen sitt första sammanträde där riktlinjerna för det fortsatta arbetet ska fastställas.

Remissrundan för Indelningskommitténs förslag avslutas 6 oktober. Regeringen, som tillsatt utredningen, får sedan frågan på sitt bord.

Först ska en regeringsproposition arbetas fram. Den beräknas kunna bli klar i början av nästa år.

Eftersom förslaget innehåller en rad lagändringar krävs även en lagrådsremiss innan ärendet går till riksdagen för beslut.

Riksdagsbeslutet måste sedan tas senast hösten 2017 – detta beroende på det val som ska genomföras i september 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om