Stormöte om byarnas och skolornas framtid

Drygt 200 personer samlades i Tärendö Folkets hus för ett möte angående en eventuell nedläggning av skolor i Tärendö och Junosuando och planerna på att centralisera all äldreomsorg till Pajala.

Foto:

Tärendö2015-03-19 21:17

Erling Fredriksson som är med i föräldragruppen, inledde mötet med att betona vikten av att behålla skolan på mindre orter.

– Det är inte rimligt att barnen ska få tre till fyra timmar längre dagar, vi kan inte utsätta våra barn för det. Det finns inga förutsättningar att få unga att flytta till byn om det inte finns någon skola, sa han.

Harry Rantakyrö, kommunalråd, och vice ordförande i kommunstyrelsen, Britta Tervaniemi, närvarade för att lyssna till och prata med byborna.

– Vi vill ha en dialog med er och ta med oss det vi pratar om i dag. Alla vet att det är ett allvarligt läge, ungefär 40 000 kronor per dag rinner iväg. Hur man ska bromsa det är en svårare nöt att knäcka.

Vi kommmer att vända på varje sten. Allt ska upp, allt ska synas. Vi ska besluta om anställningsstopp. Ingenting är heligt, sa Rantakyrö.

Britta Tervaniemi, vice ordförande i kommunstyrelsen förstod invånarnas oro.

– Vi har verkligen kämpat för att behålla skolorna. Vi har behållt fyra skolor plus biblioteket och badhuset. Hur ska vi göra nu när läget blir värre och värre? Pajala gick 11 miljoner back förra året, sa hon.

Många av invånarna tog chansen att komma till tals.

– Pajala är unikt, det sägs att det finns 83 byar här runtomkring, låt alla de byarna leva, sa en invånare som intog talarstolen.

En lokal företagare sa:

– Vi skickar pengar i skatt till er. Förra året skickade vi in 3.3 miljoner i skatt. Vad händer om vi är borta? Man ska inte spara på fel ställen. Vi behöver bland annat personal. Och vi behöver en skola, för annars lyckas vi inte.

Harry Rantakyrö sa att han var imponerad av bybornas beslutsamhet att låta byn leva och att han tar till sig av deras oro.

Nästa vecka ska ett beslut tas av kultur- och utbildningsnämnden och senare blir det ett extra kommunfullmäktige i april om ett beslut angående skolorna.

Kjell-Åke Nedlund från Tärendö sa:

– Vi vill påverka, vi står enade. Vi förstår att alla måste dra sitt strå till stacken men det här är inte rätta sättet att göra besparingar.

Även elever från Junosuando centralskola kom till tals via ett brev de skrivit till Pajala kommuns politiker. “Hade ni velat åka 12 mil buss per dag eller skicka era barn att göra det? Det tror vi inte!” stod det bland annat.

Katina Samskog från Junosuando kände sig hoppfull efter mötet.

– Det kom bra frågor, vi är många som tänker likadant. Jag tror nog att det blir diskussioner i kommunhuset nu, sa hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om