Snöfestival och sportlov mitt i stan

Det händer en hel del kul i veckan och nästa, när det är sportlov i Boden. I veckan är det snöskulpturfestival och Lizah Lund, enhetschef på parkavdelningen, välkomnar alla som vill åka skridskor på nya isrinken på Centrumtorget.

3 mars 2017 09:30

Hon berättar att det var Boden hockey och Företagarna som förra året tog initiativet till rinken.

– De undrade om vi inte skulle kunna åka skridskor i centrum. Det tyckte vi på gatu- och parkavdelningen lät toppen. Så vi köpte in rinken, men hann inte få upp den. Så det här är premiär, lagom till sportlovet. Vi var lite oroliga om det skulle gå att göra den här, så det är lite av ett experiment, men det gick bra, säger Lizah Lund.

I veckan blir det snöskulpturfestival på Kvarnängen och i Stadsparken. Uppdelningen beror på platsbrist. Varje snökub som ska skulpteras kräver en hel del yta.

– I stadsparken är det Björknäsgymnasiets gäster från andra länder som ska skulptera och på Kvarnängen finns 15-20 kuber som Havremagasinets projektdeltagare ska använda, säger Lizah Lund.

Personalen på park- och gatuavdelningen färdigställde på måndagen alla kuberna.

Sedan händer en hel del annat och sportlovsprogrammet inleds redan på fredag.

– Jag kan inte hela sportlovschemat men det var långt och gediget.

Lizah Lund hoppas också att snöhögen i centrum kommer tillbaka före sportlovet.

– Den är en fantastisk kreation. Den förvandlas ju varje år beroende på hur mycket snö vi har. Gatudriften behöver den till att börja med för att lägga snön någonstans. Men vi och barnen här i stan har ju upptäckt att det är en helt underbar snöhög att ha här mitt i stan. Så den är väldigt poppis att åka i.

Nästa vecka invigs även ett nytt lekvänligt konstverk i stadsparken. Det är ett samarbete mellan parkavdelningen och Konstgruppen som planerar kommunens konstinköp.

Lizah Lund framhåller att arbetet de gör på gatu- och parkavdelningen även gör olika kreativa aktiviteter möjliga i stan på vinterhalvåret.

– Vi skapar gärna arenor för att fylla kommunens allmänna platser med liv hela året om. Jag spånar gärna tillsammans med andra förvaltningar, föreningar och aktörer om olika sätt att ge invånarna mervärde i offentlig miljö.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström

Ämnen du kan följa