Vill göra skolan till aktivitetshus

Svartöstadens intresseförening förlorade kampen om att behålla Svartöstadskolan. Nu vill de skapa ett allaktivitetshus i de tomma lokalerna.

Optimistisk. Anna Widén vill se att den tomma skolbyggnaden kommer till nytta.

Optimistisk. Anna Widén vill se att den tomma skolbyggnaden kommer till nytta.

Foto: Petra Isaksson

Skola2016-09-16 15:11

Anna Widén var en högljudd motståndare till nedläggningen av Svartöstadsskolan. Hon är också ordförande i Svartöstadens intresseförening. I veckan har föreningen lämnat in ett förslag till stadsbyggnadsförvaltningen om vad de skulle vilja se att lokalerna används till.

– Vi har haft ett möte och bollat idéer. Det är fina lokaler som ligger centralt i Svartöstaden. Helst vill vi ju se en skola där, men nu är det som det är. Då vill vi att lokalerna används till ett allaktivitetshus. Framför allt för barn och unga men också för till exempel konstnärer och replokaler till band, säger Anna Widén.

Anna Widén säger att det inte går att kalla förslagen för planer riktigt än. Det är fortfarande bara idéer. Men hon säger att det hypotetiska allaktivitetshuset inte skulle konkurrera med Blackis.

– Det skulle vara verksamhet som inte finns där. Det är ett komplement till Blackis, inte en konkurrent. Jag tror att de verksamheterna skulle kunna växa tillsammans, säger hon.

Containrarna som stått vid skolan när lokalerna tömts försvann under veckan. Nu gapar lokalerna tomma.

– Vi hade väl hoppats att en del av möblerna kunde vara kvar. Men det kanske är lika så bra, säger Anna Widén.

Mikael Wänstedt är fastighetschef i Luleå Kommun. Han säger att kommunen inte har börjat utarbeta några planer för vad som ska hända med Svartöstadsskolans lokaler.

– Det är inte beslutat någonting än så länge. Men jag har noterat att jag har fått in det här förslaget och vi tar med oss deras insyn som en viktig del i beslutsprocessen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!