Inga fler gruppfoton i förskolan

De årliga gruppfotona i förskolan är ett minne blott. Fotograferingarna har inneburit stress, höga kostnader och en fara för barnens integritet.

Foto: Linda Wikström

Skola2016-09-19 20:00

I höstas tog Barn– och utbildningsförvaltningen tillsammans med Luleå kommuns förskolechefer ett beslut om att sluta fotografera barngrupperna. Och den här terminen träder beslutet i kraft. Av tradition har en fotograf kommit till kommunens förskolor varje höst och fotat alla barngrupper.

– Det ska vi sluta med för det är inte vår primära uppgift att fotografera barnen, säger Annica Backman som är verksamhetschef för förskolan i Luleå kommun.

Hon säger att det finns flera anledningar till att sluta anställa en fotograf för att komma och ta bilder. Bilder levereras nu digitalt och bilderna får mycket större spridning än förut. Många föräldrar delar gärna med sig av bilderna på sociala medier. Och det är inte alla bekväma med. Det kan handla om att en förälder helt enkelt inte vill att bilder på ens barn sprids till människor de inte känner, men barnet kan också ha skyddad identitet.

– I dag sprids bilder och information på ett helt annat sätt än för 10-15 år sedan. Då kunde vi ju aldrig tro att det skulle se ut som det gör i dag, säger Annica Backman.

Men det är inte bara förskolan som avstår från fotografierna. Luleås gymnasieskolor ska inte heller ta några skolfoton i år. Det bestämdes i höstas. Eva Lindbäck är verksamhetschef för gymnasieskolan i Luleå kommun och säger att de inte tänker låta elevernas skoltid gå till fotografering.

– Det hör inte till vårt uppdrag. Om elevrådet eller eleverna själva vill arrangera fotografering så får de givetvis göra det men vi kommer inte att medverka till en fotokatalog, säger hon.

Fotografierna innebär en kostnad för eleverna. Och en ekonomiskt utsatt familj kanske inte klarar den kostnaden. Trots att eleven kan välja att inte köpa katalogen kan påtryckningar från klasskamrater göra så att eleven känner sig tvungen att köpa den.

– Vi har hört från en del elever som inte tycker att det är rätt men också från de som tycker att det är helt okej. Men med kostnaden och diskussionen om sociala medier och foton så finns det många dimensioner. Och sammantaget kan jag säga att det inte hör till vårt uppdrag, säger hon.

Gymnasieelever tappar studietid om de måste ta ett skolfoto. Men i förskolan har proceduren i sig också inneburit problem, säger Annica Backman.

– Det har varit förenat med en stor stress för både personalen och barnen. Att samlas, ställa upp sig och vänta på sin tur är inte lätt för barn i den åldern. Men det här betyder ju inte att barnens tid på förskolan inte dokumenteras, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!