Tio år sedan storbranden

I dag för tio år sedan bröt den dittills största skogsbranden i Sveriges historia ut i Bodträskfors. Brandmännen kämpade i en månad innan de äntligen lyckades stoppa den.

Räddningschef. Bengt Nilsson säger att han aldrig kommer att glömma branden i Bodträskfors.

Räddningschef. Bengt Nilsson säger att han aldrig kommer att glömma branden i Bodträskfors.

Foto: Håkan Zerpe

Skogsbrand2016-08-11 10:00

Branden i Bodträskfors var fram till sommaren 2014 den största branden i Sveriges moderna historia. I Boden bryter mellan femtio och sjuttio mindre skogsbränder ut per år men ingen kunde vara förberedd för den enorma brand som pågick i en månad och förstörde 1900 hektar skogsmark.

– Det bestående intrycket från branden är nog hur hjälplös man är när elden släpps lös. Vilken kraft det är. Och hur hjälpsamma människor är när det är en kris. Det var så många frivilliga som dök upp så vi fick till slut sätta stopp för vi kan ju inte ha frivilliga människor överallt. Det fanns frivilliga som arbetade nästan hela dygnet., säger Bengt Nilsson som är räddningschef i Boden kommun.

Han säger att han aldrig kommer att glömma branden i Bodträskfors och att det inte känns som att det redan har gått tio år sedan det hände. Branden startade tidigt på morgonen på fredagen den elfte augusti. Blåsten spred elden snabbt, och det dröjde inte länge förrän elden var okontrollerbar. Bengt Nilsson var på semester när branden bröt ut och minns fortfarande i detalj hur det gick till när han fick veta vad som hade hänt.

– Klockan var tio över åtta på lördagsmorgonen när jag blev uppringd. Han som ringde sa att det inte var en så stor brand, hundra hektar ungefär. Men hundra hektar är ju en jättestor brand. Jag frågade honom när jag skulle komma in och han svarade att jag kunde komma in under dagen, men jag känner ju honom och visste att det egentligen betyder så snabbt som möjligt. En halvtimme senare var jag där och lämnade knappt området på trettio dagar, säger han.

Bengt Nilsson säger att sedan branden för tio år sedan har många skogsägare och skogsbolag fått upp ögonen för säkerhetstänket. Det tycker han är bra, men klimatet blir bara varmare och torrare och många människor vistas ute i skogen. Därför tror han att antalet stora skogsbränder kommer att öka.

– Ungefär vart tionde år har vi en stor skogsbrand, som den senaste i Västmanland. Jag tror att det var ungefär hundra år sedan det var en större skogsbrand i det området innan den branden, säger han.

Men han är optimistisk och säger att man hela tiden lär sig nya saker för att kunna bekämpa skogsbränder på bästa möjliga sätt när de bryter ut. Skogsbranden i Bodträskfors ser han som en erfarenhet som räddnings– och beredskapsförvaltningen har blivit rikare av.

– Det måste kanske hända för att man ska lära sig och vi lärde oss väldigt mycket där. Vi lärde oss att dra på ordentligt i god tid, för det är lättare att backa än att sätta igång när elden redan är igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om