Falsklarm hindrar ambulanser

Många ser bilar i diket och ringer SOS Alarm utan att kolla om någon faktiskt sitter i bilen. Nu är ambulanssjukvårdarna i Luleå trötta på falsklarmen.

Resursslöseri. När ambulanser kallas ut till trafikolyckor som inte längre är aktuella tappar de tid som kunnat användas på bättre sätt.

Resursslöseri. När ambulanser kallas ut till trafikolyckor som inte längre är aktuella tappar de tid som kunnat användas på bättre sätt.

Foto: Nils Jönsson

Sjukvård2016-09-23 17:30

När SOS Alarm tar emot ett samtal om en bilolycka skickar de alltid åtminstone en ambulans till platsen. Ofta åker också polis och räddningstjänst dit. Mindre högprioriterade händelser får därför vänta när larmen kommer in.

– I grund och botten är det en resursfråga. SOS Alarm kan avbryta pågående uppdrag, så de som ligger hemma sjuka kan få vänta längre på att få hjälp, säger Mattias Morin som är verksamhetschef på akut omhändertagande i Luleå och Boden.

Ambulanssjukvården i Luleå har fått nog av falsklarmen och har skrivit ett inlägg på Facebook. Där skriver de att de alldeles för ofta blir utringda till bilolyckor som redan har skett och inte längre är aktuella. I inlägget skriver de ”detta hände i förmiddags då vi fick ett larm om trafikolycka. Då vi kommer fram till platsen visar det sig att den så kallade olyckan inträffat igår, och det fanns ingen skadad alls på platsen”.

– I det aktuella fallet tror jag att det var en bil som stod i närheten av Luleå centrum, och någon hade kört förbi och sett den, säger Mattias Morin.

Men Mattias Morin har också förståelse för att personer som kör förbi en bil som råkat ut för en olycka tycker att det är obehagligt att stanna för att undersöka om någon finns i bilen.

– Det är ett problem om de inte vågar stanna och kolla om någon är skadad. Det kanske finns någon medvetslös person i bilen, och det är jättebra om SOS Alarm kan få den informationen direkt. Men jag förstår om det kan vara skrämmande för gemene man.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!