"Det ska vara sista utvägen"

"Vi vill att viktoperationen ska vara den sista utvägen", säger överläkaren Marcus Sundén vid Sunderby sjukhus.

Marcus Sundén.

Marcus Sundén.

Foto: Mikael Leijon

SJUKVÅRD2016-12-29 07:37

Han är en av tre kirurger som utför operationen Gastric Bypass på cirka 100 norrbottningar varje år.

Efter att antalet viktoperationer ökat kraftigt i Sverige under 2000-talet har en viss avmattning märkts av under de tre senaste åren.

– Orsaken kan man bara spekulera i. Behovet finns fortfarande kvar. Viktkurvan i populationen har inte vänt nedåt, understryker Marcus Sundén.

Kan det bero på en ökad medvetenhet om riskerna?

– Ja, det har skrivit mycket om det här. Det kan ha medfört att den tidigare entusiasmen mattats lite grand, även om de medicinska fördelarna fortfarande står sig.

Marcus Sundén understryker att viktoperationer förebygger för tidig död på grund av följdsjukdomar till övervikt.

– I Sverige har vi nått fantastiska resultat. Det finns studier som visar att tre fjärdedelar av patienter med typ 2-diabetes blir botade. Det innebär en stor besparing för samhället. Kostnaden för operationen tjänas in på ett år för en diabetiker.

Studier visar att cirka fem procent av patienterna drabbas av efterverkningar. Förutom kirurgiska komplikationer som blödningar eller tarmvred ingår också lunginflammation eller urinvägsinfektion i statistiken.

Ett team med dietist och kurator följer upp och stöttar varje patient under ett år.

– Studier visar på att en majoritet av patienterna i medeltal förlorar 70-80 procent av sin övervikt. Sedan finns det förstås enstaka ytterligheter där patienten går ned för mycket eller några få som inte går ned i vikt alls.

Hur är det möjligt sedan magsäcken minskats så drastiskt?

– Kroppen är fantastisk. Det kan bero på flera saker, bland annat att tunntarmen vidgat sig och ersatt magsäcken, men för en övervägande majoritet av patienterna är hälsovinsterna stora.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!