Magsjukeutbrottet: Nu är källan hittad

Romansalladen verkar vara boven i dramat som däckade ett femtiotal pedagoger i augusti. Den färdigsköljda salladen kontaminerades av sköljvattnet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sjukdom2016-09-08 09:31

Den 17 augusti insjuknade ett femtiotal lärare och förskolepersonal efter en inspirationsdag inför terminsstarten. Till en början misstänktes kycklingen stå bakom den våldsamma magsjuka som slog ut stora delar av kommunens pedagoger men nu har bilden börjat klarna.

– Den huvudmisstänkta är romansallad som blivit sköljd med vatten som innehållit parasiten cryptosporidium. Det var färdigsköljd sallad i en påse, men nu är det så länge sedan så det blir svårt att påvisa, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Magsjukan och illamåendet är segdraget. Många som har fått i sig parasiten cryptosporidium återhämtar sig efter ungefär en vecka. Men när de då mår lite bättre och börjar kunna äta mer är det inte ovanligt med återfall.

– Jag tror att vi bara har haft en handfull fall med cryptosporidium genom tiderna i Norrbotten. Och nu har vi bara kunnat bekräfta fem fall, men det är ju många som insjuknat på samma sätt. Jag har aldrig tidigare sett något liknande och jag har arbetat med det här i trettio år, säger Anders Nyström.

Anders Nystedt säger att det inte handlar om att någon har hanterat maten felaktigt.

– Man får nog sätta upp det här på oturskontot. Men med det sagt kan man ju alltid göra saker bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!