Luleås handlare laddar för Black Friday

På fredag är det fyndarnas stora shoppingdag, black friday. Ett relativt nytt koncept i Sverige som allt fler handlare i Luleå hakar på.

Intersport. Maria Fjellström tycker att Black Friday är ett bra koncept, både för handlare och konsumenter.

Intersport. Maria Fjellström tycker att Black Friday är ett bra koncept, både för handlare och konsumenter.

Foto:

Shopping2017-11-23 07:00

Black friday har tagit ett rejält fäste i Sverige. För bara några år sedan var den amerikanska traditionen knappt känd hos den stora massan, men i år laddar fler än någonsin inför dagen där många även ser sin chans att fynda julklappar.

– Förra året var egentligen första året som alla butiker hakade på. Det exploderade verkligen och var första gången som vi haft en annan försäljningsdag som är större än juldagen. Det är nog många som passar på att köpa sina julklappar här innan själva julhandeln drar igång och man slipper trängas, konstaterar Elgiganten i Luleås varuhuschef Anna Andersson.

Teknikjättarna har kört black friday sedan några år tillbaka, och på senaste tiden har många andra kedjor och butiker valt att hoppa på tåget.

I klädbutiken Sambo på Storheden förbereder man ett specialerbjudande dagen till ära.

– Det är lite amerikanskt, men en kul grej som vi försöker haka på. Vi har haft black friday i flera år och det är lite olika hur mycket vi gjort av det. Det ska vara ett riktigt schysst erbjudande och en rolig grej, säger butikschefen Ann-Helen Johansen.

Ett stenkast från Sambo ligger sportbutiken Intersport som också kommer att uppmärksamma dagen.

– Folk vet att dagen kommer och väntar på den, säger butikschefen Maria Fjellström.

Är det lugnare dagarna inför?

– Ja, definitivt. De flesta sparar inför och shoppar istället under den dagen.

Handlar fler sina julklappar under black friday?

– Ja absolut, 100 procent. Produkterna som alltid går bra är sportkläder, hoodtröjor, byxor och sådant som man använder året runt. Jag shoppar själv på Black Friday och nyttjar det också. Det är ett jättebra koncept!

Black friday i Norden

Traditionen har tidigare inte haft något fäste i Sverige, men 2013 uppmärksammade flera svenska butikskedjor och e-handelsföretag dagen med specialerbjudanden.Black friday infaller enligt amerikansk tradition första dagen efter thanksgiving vilket i år betyder fredag 24 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om