Många onödiga larm till räddningstjänsten

Ny statistik visar vilka sorters larm räddningstjänsten ryckte ut på under förra året. En klar majoritet av larmen som utlösts är automatlarm som sedan visar sig vara onödiga.

Falsklarm. Räddningstjänsten måste rycka ut till en stor mängd larm som sedan visar sig vara ofarliga.

Falsklarm. Räddningstjänsten måste rycka ut till en stor mängd larm som sedan visar sig vara ofarliga.

Foto: Petra Isaksson

Räddningstjänsten2016-07-07 16:30

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt siffror för räddningstjänstens aktivitet från i fjol. Den visar att de flesta larm som kommer in är automatlarm, alltså larm som inte aktivt har ringts in av någon som till exempel ser att en brand håller på att bryta ut eller en bilolycka.

– Automatlarm finns på ställen där vi ställt krav på att det ska finnas. Det handlar om personsäkerhet och en tidig upptäckt. Ibland kan det vara fel på placeringen så att larmet löses ut om någon öppnar en ugn eller så, men framför allt handlar det om personsäkerhet, säger Lars Ingvar Lampa som är avdelningschef på räddningstjänsten i Luleå.

Han säger att i Luleå är det ungefär 40 procent i snitt av alla larm som kommer in som är automatlarm. Av dem är det bara mellan 2-5 procent som faktiskt visar sig vara en nödsituation. Men eftersom räddningstjänsten ändå har bemanning dygnet runt innebär sådana utryckningar någon extra kostnad.

– Däremot är det olyckligt om något annat händer samtidigt som vi är på väg ut till ett automatlarm. Men då får arbetsledaren helt enkelt prioritera om och avgöra vad som är mest sannolikt, säger Lars Ingvar Lampa.

Han tycker inte att det är ett problem att så stor del av larmen är automatlarm som sedan visar sig vara ofarliga. Det är bättre att åka ut på för många larm än att missa något som senare visar sig vara en skarp situation. Förra året åkte räddningstjänsten i Luleå ut på 325 automatlarm som inte orsakades av en brand eller annan nödsituation.

– Vi vet inget om larmet innan vi kommer fram till platsen. Vi måste vara på tårna, helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om