Nu kan Holmström fira

Tidigt på torsdagsmorgonen blev Tomas Holmström mästare på nytt i NHL, när Detroit Red Wings säkrade sin elfte triumf i Stanley Cup.

PITTSBURGH2008-06-05 04:50
Den sjätte finalmatchen bjöd inte på samma högkaratiga hockeyunderhållning som senast. Natten mot torsdagen var spelarna klart märkta av maratondrabbningen, när avgörandet föll först under den sjätte perioden.
Tomas Holmström hade till nattens match plockats tillbaka in i Detroits första kedja tillsammans med Henrik Zetterberg och Pavel Datsjuk. Han fick närmare 16 minuters istid i matchen och hade tre fina lägen att göra mål.
Ex-norrbottningen var inblandad i matchens första mål som kom redan i den sjätte minuten, när han såg till att hemmamålvakten Marc-Andre Fleury inte såg något av Brian Rafalskis skott från blå linje.

Det blev dock en annan svensk som blev finalens store segerorganisatör. Detroits svenske lagkapten Henrik Zetterberg spelade fram till det första målet och gjorde det avgörande 3-1-målet på egen hand under den tredje perioden. Han fick dock hjälp från oväntat håll, när hemmamålvakten Marc-Andre Fleury oavsiktligt och mycket olyckligt skickade pucken i nät.

Det var Detroit som höll i taktpinnen under praktiskt taget hela matchen, ända fram till slutminuterna när hemmalaget på nytt gjorde en mäktig forcering.
Laget chansade med att plockade ut målvakten och plocka in en extra utespelare. Det gav ett reduceringsmål i slutminuterna och i matchens absolut sista sekund var faktiskt hemmalaget bara centimeter från att kvittera.
Strax innan klockan fem, svensk tid, bröt dock jublet ut och Detroit-spelarna vällde in på isen för att hylla sin målvakt Chris Osgood och förstås för att lyfta den väldiga Stanley Cup-pokalen.
Det var ingen ovan känsla för Tomas Holmström, som vann Stanley Cup för fjärde gången i karriären. Nattens resultat innebär att pokalen kommer till Norrbotten i sommar.

Detroit är något av NHL:s största svensklag. På isen i nattens match fanns inte mindre än sju spelare från Sverige; Nicklas Lidström, Niklas Kronwall, Andreas Lilja, Johan Franzén, Henrik Zetterberg, Mikael Samuelsson och norrbottningen Tomas Holmström.

STANLEY CUP, final 6: Pittsburgh Penguins-Detroit Red Wings 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)

Målen, första perioden: 0-1 (5.03) Brian Rafalski (Henrik Zetterberg, Pavel Datsjuk) i spel fem-mot-fyra.
Andra perioden: 0-2 (28.079 Valtteri Filppula (Mikael Samuelsson, Niklas Kronvall), 1-2 (35.269 Evgenij Malkin (Sidney Crosby, Marian Hossa) i spel fem-mot-fyra.
Tredje perioden: 1-3 847.36) Henrik Zetterberg (Pavel Datsjuk, Niklas Kronvall), 2-3 (58.33) Marian Hossa (Sergej Gonchar. Evgenij Malkin) i spel fem-mot-fyra.
Utvisningar, Pittsbrugh: 4 x 2 min. Detroit: 6 x 2 min.
Skott: 22-39 (8-9, 8-9, 6-12).
Domare: Brad Watson och Marc Joannette.
Detroit avgör matchserien och vinner med 4-2.

Alla svenskar som vunnit Stanley Cup

Fyra titlar: Stefan Persson, New York Islanders (1980–83), Bob Nystrom, NY Islanders (1980–83), Anders Kallur, NY Islanders (1980–83), Nicklas Lidström, Detroit (1997–98, 2002, 2008), Tomas Holmström, Detroit (1997–98, 2002, 2008).
Två titlar: Tomas Jonsson, NY Islanders (1982–83), Willy Lindström, Edmonton (1984–85), Ulf Samuelsson, Pittsburgh (1991–92), Peter Forsberg, Colorado, (1996, 2001), Tommy Albelin, New Jersey (1995, 2003).
En titel: Mats Hallin, NY Islanders (1983), Mats Näslund, Montreal (1986), Kjell Dahlin, Montreal (1986), Kent Nilsson, Edmonton (1987), Håkan Loob, Calgary (1989), Kjell Samuelsson, Pittsburgh (1992), Tomas Sandström, Detroit (1997), Anders Eriksson, Detroit (1998), Fredrik Olausson, Detroit (2002), Fredrik Modin, Tampa Bay (2004), Niclas Wallin, Carolina (2006) och Samuel Påhlsson, Anaheim (2007), Henrik Zetterberg, Detroit (2008), Johan Franzén, do, Niklas Kronwall, do, Mikael Samuelsson, do, Andreas Lilja, do.
Fotnot: Robert ”Bob” Nyström föddes i Stockholm 1952 och flyttade sedan till Kanada som fyraåring. (TT)