"Det finns andra som hade motiv"

Två alternativa mordbrännare fördes fram när gifträttegången fortsatte. "En av de som bodde i huset hade en skuld", sa Carolina Nilsson, den misstänkta kvinnans försvarare.

Den här bilden togs några minuter innan fem på morgonen den 25 april 2016. Då stod fastigheten utanför Piteå i lågor.

Den här bilden togs några minuter innan fem på morgonen den 25 april 2016. Då stod fastigheten utanför Piteå i lågor.

Foto: Polisen

Piteå kommun2019-10-10 19:13

Enligt advokaten ska två utländska män ha observerats i anslutning till bostaden utanför Piteå av hennes klient innan branden startade den 25 oktober.

Då hade hon, som åklagarna för fram som en av en handfull indicier i beviskedjan, precis tagit ut pengar i bankomaten i huset.

– Det här är ett annat spår och ett annat motiv. En av de som bodde i huset har haft en skuld till en kvinna som har städat i huset, sa Carolina Nilsson när rättegången fortsatte mot den 27-åriga kvinna som står inför rätta misstänkt för försök till mord, grovt bedrägeri, grov urkundsförfalskning – och grov mordbrand.

– Vi menar att det finns andra som har motiv att anlägga branden. 

Carolina Nilsson hävdade att uppgifter förts fram om att den utpekade kvinnan kvällen innan branden startade varit och knackat på hos den utpekade grannen till den misstänkta.

– Det här är ett spår som man inte har gått vidare med hos polisen, som man borde ha gått vidare med, sa advokaten på torsdagseftermiddagen.

– Branden har anlagts – men inte av min klient.

Några timmar tidigare gav den 27-åriga kvinnan sin version av händelserna. En berättelse som innehöll allt från sexuella övergrepp och psykisk ohälsa, till ett spelberoende som eskalerade.

Men också hur svår vardagen var i och med att sambon jobbade borta, samtidigt som han inte tog något som helst ansvar i hemmet.

Hon påstod också att det var hennes sambo som drog in henne i spelandet.

– Han sa: "ska inte du också prova?" Då gjorde jag det. Det var en flykt från vardagen, sa 27-åringen som under hela förhöret hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

27-åringen uppgav också att hon påpekat faran i hennes och sambons spelande, utan att få gehör.

– Därefter eskalerade det. Det var som en snöboll som kom i rullning. Jag skäms jättemycket. Det var aldrig meningen att jag skulle ta de där lånen och krediterna.

Enligt beräkningar som är gjorda spelade 27-åringen bort mellan 15 och 20 miljoner kronor under de här åren.

– Jag kunde inte kontrollera mig själv. 

Carolina Nilsson hävdar också att medicinsk expertis avfärdar åklagarnas påstående om att sambon förgiftats. Att det handlar om fel sorts symtom.

Rättegången fortsätter på måndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!