Därför häktades inte giftkvinnan

Kravet från åklagarna var tydligt: häkta den misstänkta 27-åringen efter förhandlingen. Men utslaget blev ett bakslag.

Den 27-åriga kvinnan var mycket lättad efter att tingsrätten meddelat beslutet i häktningsfrågan. Det uppgav hennes försvarare, advokat Carolina Nilsson (till höger i bild) efter förhandlingen.

Den 27-åriga kvinnan var mycket lättad efter att tingsrätten meddelat beslutet i häktningsfrågan. Det uppgav hennes försvarare, advokat Carolina Nilsson (till höger i bild) efter förhandlingen.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-10-28 17:31

– Vi är jättenöjda med tingsrättens beslut, säger Carolina Nilsson, advokat som försvarar kvinnan som misstänks för grov mordbrand och för att ha försökt mörda sin sambo med gift.

Klockan var exakt halv fyra på eftermiddagen när tingsrättens ordförandet konstaterade:

"Skälen för häktning uppväger inte det intrång i den personliga integriteten som ett frihetsberövande beslut innebär."

– Men vi kan inte dra för stora slutsatser på det, säger Carolina Nilsson, som tyckte att de uppgivna grunderna för kravet på häktning från åklagarna helt saknade verklighetsförankring.

Klara Dahlström och Ulla-Karin Lindström anförde risken för fortsatt brottslighet och att 27-åringen på fri fot kunde försvåra utredningen när kravet om häktning lades fram för tingsrätten.

Carolina Nilsson pekade på det faktum att hennes klient varit ute på fri fot i tre och ett halvt år, utan att begå brott. 

Advokaten tyckte också att polisens arbete väckte frågor. Ett av dessa frågetecken var den uteblivna utredningen kring de män som hennes klient sett i anslutning till bostaden innan den våldsamma branden i april 2016.

Hon hänvisade även till skulden som en boende i fastigheten haft till en person. Men även att den personen fått portkoden.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att polisen har gått vidare med det spåret. De hade ett motiv kopplat till fastigheten, säger Carolina Nilsson.

När det gällde de påstådda giftmordsförsöken var hon skarp i sitt omdöme av åklagarnas bevisning.

– Det finns ingenting som visar att han har blivit förgiftad. Hade det varit visat att det var på det sättet, då hade vi inte suttit här i åtta dagar, säger advokaten och hänvisar till raden av indicier som åklagarsidan anfört som bevisning.

Åklagarna tyckte att häktningsbeslutet inte var speciellt förvånande.

– Vi gjorde det här för hon är åtalade för grov mordbrand som har ett minimistraff på två års fängelse och obligatorisk häktning. Men om tingsrätten inte finner att grunderna är uppfyllda, då är det svårt att få någon häktad, säger Klara Dahlström efter förhandlingen.

Tidigare under dagen hade Dahlström och Lindström yrkat på tolv års fängelse för 27-åringen. 

Det är när pengarna tar slut på grund av spelandet som beslutet tas, hävdar åklagarna.

– Hon bestämmer sig för att ta ihjäl honom. Det är därför hon tecknar livförsäkringen på honom på tre miljoner kronor, säger Klara Dahlström.

Dom meddelas om två veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!