Vill ha Pajalapaket av staten

Det var glada miner i Pajala efter det positiva beskedet om gruvbrytning. Men karnevalsstämningen får vänta.

JAAA! Patrik Enbuske, Ica Malmen, visar sin glädje efter OK till gruvtillstånd. "Det är räddningen för Pajala".
FOTO: GÖRAN LAHTI

JAAA! Patrik Enbuske, Ica Malmen, visar sin glädje efter OK till gruvtillstånd. "Det är räddningen för Pajala". FOTO: GÖRAN LAHTI

Foto: Göran Lahti

Pajala2010-08-21 06:30

– Nu gäller det att ge järnet, säger kommunalrådet Bengt Niska.
Sol och värme möter Kurirens utsände i Pajala på självaste Dagen D för Kaunisvaaraprojektet. Men att ett historiskt beslut tas märks inte på ytan, det är som vilken fredag som helst i det lilla samhället. Utanför kommunalkontorets entré står Bengt Niska med mobilen tätt tryckt mot örat. Han får beskedet exakt klockan 14.
– Mycket positivt men också väntat. Det är ännu ett stort steg mot att Kaunisvaaraprojektet blir verklighet men vi har massor av arbete framför oss. Vi ska inte fira, det får räcka med kaffe och bullar för nu gäller det att ge järnet, säger Niska och ger leende tummen upp.
”Pajalapaketet”
Miljötillståndet innebär att även de stora investeringar som man önskar att staten ska gå in med i vägar, gator, bostäder, skolor, vatten och avlopp med mera kommer närmare förverkligande. Det finns en oro att arbetskraften ska pendla till kommunen och inte bosätta sig.
– Vi har tillsammans med länsstyrelsen tagit fram ett Pajalapaket som vi behöver få för att det inte ska bli fly-in, fly-out av det här, säger Niska.
Landshövding Per-Ola Eriksson är också på det klara att det behövs insatser både från statligt håll och från näringslivet.
– Vi har arbetat tätt ihop med kommunen inför det här och jag vill vara den förste att gratulera Pajala. Det är en ny epok som börjar, säger han.
Glada Pajalabor
Patrik Keisu driver butiken med det passande namnet ”Ica Malmen”.
– Det här är räddningen för Pajala. Det betyder arbetstillfällen både i gruvan och för underentreprenörer. Men vi butiksinnehavare får ju också sälja mer och kanske kan anställa mer folk, säger han.
Ungdomarna Lina Norberg, 17, Atle Malmberg, 17, och Evert Holma, 16 står och njuter av sensommarvärmen. De är glada åt beskedet men vet att mycket återstår innan Pajala förvandlas till Klondyke.
– Det är ju ett stort steg, hoppas att det löser sig med finansieringen också, säger Lina Norberg.
Hon ska börja andra året på elprogrammet och har siktet klart efter utbildningen.
– Jag vill stanna häri Pajala och jobba med gruvprojektet, säger hon bestämt.
Kompisarna Atle och Evert går teknisk och båda tror att de vidareutbildar sig på annan ort.
– Men blir det en gruva så kan man ju komma tillbaka, säger Atle Malmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om