Trångt bland fiskarna

Harrens dag i Narken kan väl bara betecknas som årets folkfest i byn. Men många av de gamla rävarna fick se sig besegrade för första firren fångades på en femårings spö.

Första. Emilia Lindbäck visar upp den första godkända harren som fångades i Narken. Hon har varit i Narken varje sommar men i år var första gången hon fiskade själv.

Första. Emilia Lindbäck visar upp den första godkända harren som fångades i Narken. Hon har varit i Narken varje sommar men i år var första gången hon fiskade själv.

Foto: Marcus Nigéus

Pajala2015-07-26 17:00

– Man ska inte vara här för fisket utan för upplevelsen, säger Gottfrid Augustsson som varit med och arrangerat årets upplaga av Harrens dag. Och en upplevelse är det. Fiskarna står så tätt att de nästan får ducka undan de närmsta grannarnas krokar varje gång de kastar ut. Det är inte många nykomlingar, de flesta har tagit som tradition att alltid komma och tävla på sommaren.

– Vi säljer inte nästan 800 kort bara för fisket, säger Gottfrid Augustsson. Det är istället stämningen de flesta vill åt. Han säger att byaföreningen börjar planera inför tävlingen redan vid jul.

Rune Lindfors packar just ned en harr i en plastpåse. Men den är för liten för att räknas i tävlingen.

– Jag kände ett jäkla ryck och tänkte att jag hade en vinnare på gång. Men sen var den inte så märkvärdig när jag fick upp den. Jag bryr mig inte ens om att mäta den där tror jag, säger han. Rune Lindfors vill inte kalla sig veteran fast han fiskat på Harrens dag år ut och år in. Han klassar sig som glad amatör. Rune Lindfors säger att fisketävlingen är ett kul tidsfördriv.

– Jag kommer hit på semestern. Fast en pensionär som jag har ju semester hela tiden, säger han.

Gottfrid Augustsson samordnar alla resultat med de andra byarna längs älven där tävlingen pågår. Han får ett telefonsamtal från Jockfall.

– Nä, säger du det? En 42 centimeters? Jaha, grattis till segern! Jag blåser av här, vi far hem allihop, säger han.

En fiskare från Jockfall tar ledningen med fångsten på 42 centimeter. Minsta godkända längden på harren är 35 centimeter, men i slutändan är det fiskens vikt som är avgörande. Än finns det några timmar att rädda totalsegern.

– Vi brukar alltid vilja vara störst, bäst och vackrast här, säger Gottfrid Augustsson.

Det är lite ont om napp i Narken i år. Förra året var det värmen som ställde till problem för då höll sig bara fisken undan på de svalaste ställen de kunde hitta. I år kunde inte vädret vara bättre, varken för varmt eller för kallt, men vattnet ligger högt och rör sig snabbt.

– Det är ju fortfarande några timmar kvar, vi får hoppas att det blir några som får någonting i alla fall, säger Gottfrid Augustsson.

Den första firren som drogs upp fångades av en ny talang. Femåriga Emilia Lindbäck kastar ut med sitt drygt meterlånga spö som ansvarade för tävlingens första fångst. Emilia Lindbäck har varit med till tävlingen i Narken varje sommar hela livet men i år är första gången hon fiskar själv. Emilia visar gärna upp fisken som hon har bredvid sig i en plastpåse.

– Men det var min syster som fick upp den, säger hon.

Resultat Narken

Fakta

Torsten Johansson, Gällivare – 36,5 cm och 406 g.

Mats Bäcktorp, Luleå – 35,0 cm och 374 g

Lars Svanlöv, Kainulasjärvi – 35 cm och 370 g

Fredrik Bergström, Narken – 35 cm och 360 g

Det var totalt 803 personer som löste ett startkort i Narken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om