Pajalas unga vill ha fler fritidsaktiviteter

När näringslivsveckan i Pajala inleddes stod ungdomarnas syn på kommunen i fokus. Högst upp på deras lista över ett attraktivt Pajala står en bowlinghall och ett utökat fritidsutbud.

FÖRÄNDRING. "Förut var det självklart att man skulle flytta, så är det inte nu", säger Amanda Granholm och Mirjam Ylipää som tar studenten till våren.

FÖRÄNDRING. "Förut var det självklart att man skulle flytta, så är det inte nu", säger Amanda Granholm och Mirjam Ylipää som tar studenten till våren.

Foto: Britt-Louise Spets

Pajala. 2011-09-27 06:00

Sedan expansionen av Pajala inleddes har företrädare för kommunen och utvecklingsbolaget åkt runt på informationsträffar i byarna och i centralorten. Syftet har bland annat varit att få ta del av invånarnas syn på vad som skapar ett attraktivt Pajala. Men det har varit svårt att nå ut till de yngre. Måndagens inledning av näringslivsveckan riktade sig därför till ungdomar. Samtliga tredjeårselever vid gymnasiet och studerande vid Komvux var inbjudna till en hel dag med Pajalas framtid på agendan.

Efter en information kring utvecklingen i kommunen och dess betydelse inför framtiden fick alla jobba i grupper för att svara på frågan: Vad ska kommunen göra för att Pajala ska vara attraktivt att bo kvar i och för att få folk att flytta in?

-  Det är viktigt att nå ut till de unga. Har man skolan med sig är det lättare att nå ut, säger kommunchef, Lena Jatko.

Ny tro på Pajala
Mirjam Ylipää och Amanda Granholm går handelsprogrammet respektive naturvetenskapliga programmet. Bägge två arbetar extra på en butik och ser dagligen nya ansikten bland kunderna.

-  Tron på Pajala har förändrats. Förut var det självklart att man skulle flytta härifrån. Det är det inte nu, jag åker säkert iväg några år men nog kommer jag tillbaka, säger Mirjam Ylipää.

Amanda Granholm håller med. I dag finns inte mycket för de yngre i Pajala, enligt henne.

-  Det måste finnas mer nöjen och kvällsaktiviteter. Badhuset borde byggas ut och det borde också finnas en bowlinghall, säger hon.

Efter att samtliga grupper redovisat sina förslag fick var och en märka ut vad som tilltalade dem mest. Högst upp på listan hamnade en bowlinghall och en utveckling av sport och fritidsutbudet. Därefter vill de unga ha fler affärer och bra bostäder samt möjlighet till högskoleutbildningar på orten, kopplade till behovet av yrkeskategorier på orten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om