De driver eget på sommarlovet

Under minst tre veckor i sommar ska Olle Kemppainen måla parkeringsrutor i Övertorneå. Allt i egen regi. Han är en av sju sommarlovsentreprenörer.

REDO. Nu är det eget företagande som gäller för gymnasieeleverna från Övertorneå. Längst bak från vänster: Olle Kemppainen, Elin Routuvaara, Matilda Andersson, Linda Lövbrand, Morgan Taavola. Längst fram, inspiratör Kerstin Sipola, Ellen Barsk, Rebecca Perä samt inspiratör Johan Andersson.  Foto: Johan Andersson

REDO. Nu är det eget företagande som gäller för gymnasieeleverna från Övertorneå. Längst bak från vänster: Olle Kemppainen, Elin Routuvaara, Matilda Andersson, Linda Lövbrand, Morgan Taavola. Längst fram, inspiratör Kerstin Sipola, Ellen Barsk, Rebecca Perä samt inspiratör Johan Andersson. Foto: Johan Andersson

Foto: Johan Andersson

Övertorneå2011-06-17 06:00

Förra året introducerades konceptet Sommarlovsentreprenörer i Haparanda för första gången i Norrbotten. Nu står sju ungdomar från årskurs ett och två på gymnasiet i Övertorneå redo att ta sig an utmaningen att prova vara sin egen chef. För en månad sedan introducerades de i programmet och dess innebörd. Den 13 juni inleddes en utbildning som har pågått under fyra dagar. Med på ungdomarnas resa in i företagandets värld är Johan Andersson från Övertorneå kommun och Kerstin Sipola från Entreprenörcentrum. Tillsammans har de bistått och inspirerat för att hjälpa dem att skapa en bra startplatta för sina verksamheter. Bland annat har deltagarna fått utveckla sina affärsidéer och träna sig i framträdande och marknadsföring.

Skarpt läge
På måndag råder skarpt läge - då börjar det praktiska arbetet. Under minst tre veckor ska de unga entreprenörerna sälja sina produkter eller tjänster. Och om någon vill fortsätta längre så går det också bra. Affärsidéerna varierar. Från hushållsnära tjänster till tillverkning av en kemi- och experimentlåda för barn, målning av parkeringsrutor samt tillverkning och försäljning av smycken samt uppbyggande av hemsidor.

- Det avslutande steget är en träff strax innan skolan börjar igen. Då samlas vi allihop till en halv dag med en tillbakablick och utvärdering av den ekonomiska delen men fram för allt upplevelsemässigt, säger Kerstin Sipola.

Bra resultat
Förra året höll hon i trådarna för Haparandas sommarlovsentreprenörer.

-  Det fungerade jättebra. Ungdomarna uppnådde bra resultat, där kommer en ny grupp att starta nästa vecka. Det är verkligen kul att Övertorneå också tar sig an konceptet, säger Kerstin Sipola.

Övertorneå kommun har beslutat att ersätta ungdomarna med lika stor lön som vid kommunalt feriearbete under tre veckor.

Konceptet Sommarlovsentreprenörer startade 1999 i Sollefteå

Ägare är länsstyrelsen i Västernorrland

Konceptet riktar sig i första hand till ungdomar i åldrarna 15-19 år men kan även genomföras med yngre ungdomar.

Konceptet ger ungdomar möjligheten att skapa sin egen verksamhet, sitt eget sommarjobb, sin sommarfirma utifrån sina egna idéer och sina behov.

Arrangör för konceptet kan vara en kommun, en organisation, en förening eller liknande. Det viktiga är att verksamheten har en stark lokal koppling och att verksamheten genomförs utan vinstsyfte

Övertorneå och Haparanda är de enda kommunerna i länet som deltar i konceptet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om