Minnesstig invigd

En kulturstig fylld av fynd från ett gammalt skogsbruk norr om Överkalix invigdes på onsdagen av kommunalrådet Leif Nilsson. I sitt tal påpekade han vikten av att bevara en kultur som lagt grunden till Norrbottens utveckling.

TORP. Fram till 1934 bodde en familj i Tysktorpet som från början ett soldattorp men senare omvandlades till ett skogstorp, berättar Gunnar Eriksson.

TORP. Fram till 1934 bodde en familj i Tysktorpet som från början ett soldattorp men senare omvandlades till ett skogstorp, berättar Gunnar Eriksson.

Foto: Greta Sköld

ÖVERKALIX2007-09-20 01:45
Med fogsvansen i högsta hugg arbetade sig Leif Nilsson genom invigningsstocken - skogsarbete är inget okänt begrepp för honom även om han själv aldrig har haft skogen som arbetsplats. Däremot minns han hur han som barn fick följa med sin farbror ut i skogen under den tidsperiod då hästen fortfarande användes i skogsbruket. I dag tillhör hästen en del av historien men det finns fler - lämningarna längs den 3,2 kilometer långa stigen vid Mörtträskheden är ett bevis på det. Tillsammans med arkeologer från länsstyrelsen och personal via gröna jobb har stigen inventerats och fynden lät inte vänta på sig. Utöver resterna av en gammal skogskoja och ett torp som benämns Tysktorpet i folkmun hade en väl använd cykelstig, lämningar av tjärdalar, kolmilor, kolbottnar och odlingsrösen lämnat avtryck från en aktiv period under 1800- och 1900-talet. - Det är roligt att få inviga något i Överkalix. Det här är en kultur som lagt grunden för Norrbottens utveckling, säger Leif Nilsson. Skogen i skolan
Med vid invigningen var även elever från klass sex i Överkalix. Deras närvaro är en del i projektet Skogen i skolan som drivs via Skoglig samverkan, ett samverkansorgan för den samlade skogsnäringen i Norrbotten. - Vår förhoppning med kulturstigen är att framförallt skolorna ska komma hit med sina elever, det här handlar om sentidshistoria med en stor lokal förankring, säger Allan Nordmark, skogsvårdskonsulent vid Norra skogsägarnas östra distrikt. En av dem som varit med och inventerat området under förra året är Gunnar Eriksson från Posjärv. - Det har varit otroligt intressant. Jag har inte varit historiskt intresserad tidigare men nu är jag det, säger han och beklagar att de gröna jobben har försvunnit. - Vi hade planer på att bygga vindskydd och eldstäder kring Bönälven som går här nere men vi hann inte med det innan jobben tog slut. Det hade varit fint att ha rastplatser här intill. Hans önskan kommer att bli verklighet, det lovade Leif Nilsson. - Vi kan bidra med eldstäder via länsarbetsnämndens turistiska utvecklingsmedel. Nu är det upp till kommunen att synliggöra den här platsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om