Miljö och smak ska stimulera aptiten

Nu ska Överkalix kommun höja statusen på maten inom äldreomsorgen via projektet Fokus Matglädje.

LEDARE. Projektledaren Kristina Wikström i samspråk med Karolina Öhman, undersköterska på Tallviksgården. T.v Jeanette Smauelsson från Bränngården.

LEDARE. Projektledaren Kristina Wikström i samspråk med Karolina Öhman, undersköterska på Tallviksgården. T.v Jeanette Smauelsson från Bränngården.

Foto: Britt-Louise Spets

Överkalix2010-12-02 06:00
Köket i Överkalix Folkets hus sjöd av aktiviteter på tisdagen. På plats fanns medarbetare från kommunens äldreboenden, kökspersonal, kommunens kostchef och enhetschefer som samlats kring grytorna för att lära sig mer om måltider inom äldreomsorgen. Ensam i länet
Syftet med Fokus Matglädje som drivs av Jordbruksverket och Hushållningssällskapens förbund är att se till att kvalitet, säkerhet och matglädje genomsyrar de måltider som serveras inom den offentliga sektorn. Projektledare är Kristina Wikström, matkonsult vid Hushållningssällskapet Rådgivning Nord. - Det handlar om att stimulera de äldre till att bli sugen på mat och att äta. Ofta kan deras måltider liknas med att de äter med hörselkåpor och solglasögon på sig. Här kommer vi att prata mycket om miljö, hur man kan skapa en måltidsstund på bästa sätt och där har både dukning, belysning och placering betydelse, säger hon. Fokus Matglädje är ett nationellt projekt med 50 deltagande kommuner - Överkalix är den enda från Norrbotten. Bra tips
- Vi hade redan bestämt att jobba med kost och nutrition inom äldreomsorgen när det här dök upp. Det kom helt rätt i tid för oss, säger projektsamordnare Maria Partanen som också jobbar inom äldreomsorgen. Projektet inleddes med en samling där politiker, verksamhetsansvariga och personal gemensamt har dragit upp riktlinjerna och satt mål för arbetet tillsammans med Kristina Wikström. På tisdagen var det dags för praktiskt arbete. Henrik Andersson är kostchef på Överkalix kommun. -  Man hamnar lätt i invanda rutiner, nu tänker man till lite extra. Vi har också fått tips på lättare kvällsmål och frukt- och bärdrinkar, det är bra. Kommunchef Maria Henriksson applåderar projektet. -  Bra och näringsriktig mat är viktigt. Vi har en grundplan för kosten men vi vill ännu mer. Nu får vi professionell ledning. Genom att ha deltagare från olika förvaltningar får vi också en bredare förankring kring ämnet. Jag blev verkligen glad när projektet presenterades, säger hon.
Fokus Matglädje är ett nationellt projekt som stödjer kommuner i att utveckla maten inom offentlig verksamhetTotalt deltar 50 kommuner Projektet finansieras av Jordbruksverket och Hushållningssällskapens förbund samt de medverkande kommunerna och stadsdelarna Projektet avslutas med en utvärdering av både kommunens arbetsgrupp, kökspersonalen och en oberoende utvärderare. Dessutom kommer kommunens matvision, kostpolicy och riktlinjer att fastställas Mer information finns på: www.fokusmatgladje.nu
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om