Snart examen vid uppskattad utbildning

I mars inledde Tornedalens folkhögskola och Överkalix kommun en fortbildningssamverkan för vuxna med funktionsnedsättning. Nu väntar examen.

ÖVAR. Inför sommaravslutningen gäller det att öva. Elevassistent Erica Bergström kompar Marie Johansson, Bengt Karlsson, Anna-Marie Andersson, Sune Nordmark, Märta Asplund, Anna-Karin Johansson, och Annika Larsson. Inte i bild Tomas Segerlund.

ÖVAR. Inför sommaravslutningen gäller det att öva. Elevassistent Erica Bergström kompar Marie Johansson, Bengt Karlsson, Anna-Marie Andersson, Sune Nordmark, Märta Asplund, Anna-Karin Johansson, och Annika Larsson. Inte i bild Tomas Segerlund.

Foto: Britt-Louise Spets

Överkalix. 2011-05-27 06:00

I tre månader har de nio eleverna träffats för att lära sig mer i ämnen som matematik, svenska, engelska, hantverk och data.

Men utbildningen handlar om mer än så - den handlar lika mycket om att växa som människa. Initiativtagare och ansvarig för verksamheten som benämns Allmän kurs med individuell inriktning är Inga-Lill Bergström från Tornedalens folkhögskola.

- Alla kommuner har skyldighet att kunna erbjuda den här undervisningen. När jag tog kontakt med Överkalix kommun var de positivt inställda på en gång, säger hon.

Slutspurt
Tillsammans med elevassistent Erica Bergström har hon följt eleverna från starten den 14 mars under tre dagar per vecka. Nu väntar slutspurten inför avslutningen den 9 juni.

- Man märker skillnaden från starten och fram tills nu, främst i deras tro på sig själva. Att få vara med och bidra till att utveckla en person utifrån sina egna möjligheter är stimulerande, säger Inga-Lill Bergström som arbetat med motsvarande verksamhet i Övertorneå.

I lokalerna som Överkalix kommun tillhandahåller trivs eleverna alldeles ypperligt.

- Jag vill vara här från måndag till fredag, säger Märta Asplund.

Hennes klasskompis Marie Johansson håller med.

- Det är jättebra att få vara på skolan och matte är roligast, säger hon.

Snart är det avslutning. Men det blir fortsättning till hösten och de flesta har sökt till den. Inga-Lill Bergströms förhoppning är att få tillgång till fler lokaler i anslutning till de nuvarande.

- Det är viktigt att kunna arbeta enskilt med till exempel lästräning och matematik. Det kan vi inte idag, säger hon.

Allmän individuell inriktning är en utbildning inom folkhögskolan som motsvarar den kommunala Särvux undervisningen.

Utöver Inga-Lill Bergström och Erica Bergström undervisar Inga-Lis Drugge från Tornedalens folkhögskola i hantverk en dag per vecka.

Sture Persson bistår eleverna när trä- och metall står på schemat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om