Rekordtrafik för färjan i Boheden

I väntan på kylan forslar färjan Paulina dagligen passagerare mellan Boheden och Sandudden. Öppet vatten i mitten av januari är rekord, enligt färjkarlen Ivar Persson.

REKORD. Ivar Persson har aldrig tidigare varit med om att styra färjan mellan Sandudden och Boheden i mitten av januari.

REKORD. Ivar Persson har aldrig tidigare varit med om att styra färjan mellan Sandudden och Boheden i mitten av januari.

Foto: Britt-Louise Spets

Överkalix. 2012-01-16 06:00

Inte en isväg i sikte - i stället syns färjan Paulina plöja fram genom Djupträskets öppna vatten med sina passagerare. Det är lördag och vintersolens strålar bjuder på en gnistrande tavla, men det mörka vattnet vittnar om att något inte är som det borde vid den här årstiden.

Normalt ska isen ligga tjock och ha ersatt färjetrafiken med en isväg. I stället täcks vattnet endast av en tunn isskorpa med snö ovanpå.

Ivar Persson har kört färjan sedan 1978 med undantag för några års uppehåll.

-  Det här är rekord. Jag har aldrig upplevt öppet vatten så här länge, säger han.

Saknar isvägen
Det tidigare rekordet från 2007 är därmed slaget. Då öppnades isvägen den 12 januari vilket var extremt sent.

I år kan Ivar Persson inte ens gissa när en väg kan komma att tas i bruk. Allt beror på hur kallt det blir. Snön som ligger ovanpå det tunna istäcket ställer också till det.

-  Den måste luckras upp med hjälp av skotrar, men hittills är det omöjligt, säger han. I väntan på såväl kyla och is fortsätter Ivar Persson och hans kollega Knut Omark att styra färjan över Djupträsket från tidig morgon till sen kväll.

Eva Persson är en av dem som nyttjar servicen för att komma till sitt fritidshus på Boheden.

-  Jag har aldrig upplevt något liknande, säger hon.

Hon saknar isvägen eftersom den innebär att hon slipper passa färjans tider. Men det lär hon få fortsätta att göra en tid framöver. Enligt SMHI:s prognos för kommande vecka väntar inget besök av Kung Bore i området.

År 2007 öppnades isvägen över Djupträsket den 12 januari

År 2008 - 30 november

År 2009 - 18 december

År 2010 - 26 november

Källa: Ivar Persson, Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om