"Det är jättespännande"

Efter ett års väntan har Överkalix äntligen fått bjuda på världspremiären av Jägarna 2. Kommunalrådet Birgitta Persson (S) myser.

Överkalix. 2011-08-18 06:00

I drygt två månader under förra hösten fanns filmteamet på plats i Överkalix för att spela in scenerna till Jägarna 2. Kommunen blommade upp och omsättningen inom handeln ökade. Dessutom gav inspelningen arbete till tiotalet ortsbor, förutom alla statister. Men det handlar inte bara om pengar, enligt Birgitta Persson.

-  Det skapade också en stolthet hos Överkalixborna. Plötsligt promenerade Peter Stormare och Rolf Lassgård på våra gator - allt blir så påtagligt på en liten ort, säger hon.

Efter att filmteamet lämnat orten infann sig den normala vardagen igen, men tankarna på att tillvarata filmens möjligheter till marknadsföring av kommunen hade börjat växa. Nu har nästa gyllene tillfälle kommit. Från onsdagens premiär och två veckor framåt visas Jägarna 2 endast i Överkalix.

-  Det är jättespännande. Nu får vi ljus på oss igen och det känns bra. Jag tror på att koppla ihop Överkalix och Norrbotten som inspelningsplats för fler filmer, säger Birgitta Persson.

Avstamp mot framtiden
I september tillträder Birgitta Larsson som ny näringslivsutvecklare på Överkalix kommun. En av hennes arbetsuppgifter blir att ta tillvara möjligheterna att surfa på den våg som nu uppstått. Det ska även Överkalix utvecklingsbolag, ÖUAB göra. Majvor Müller är ordförande.

-  Det här kan bli ett avstamp mot framtiden. Nu får näringslivet och företagen en möjlighet att marknadsföra sig utåt, säger hon.

Det första steget togs vid onsdagens premiär. Då invigde Rolf Lassgård, Birgitta Persson och Kjell Sundvall en fyra dagar lång mässa där lokala företag och organisationer visade upp sig. Vidare har hotellet satt ihop paketerbjudanden där utvalda inspelningsplatser ingår som besöksmål.

-  En världspremiär i Överkalix och av en film som den här händer nog bara en gång i livet, konstaterar kommunalrådet Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om