Brännagården utan fungerande larm i ett år

I ett års tid har det interna larmet på äldreboendet Brännagården endast fungerat av och till.  -  Det är fruktansvärt, säger en anhörig.

ÅLDERDOMLIGT. "Systemet är ålderdomligt", säger Jan-Erik Nilsson som berättar att fler avdelningar också drabbats.

ÅLDERDOMLIGT. "Systemet är ålderdomligt", säger Jan-Erik Nilsson som berättar att fler avdelningar också drabbats.

Foto: Thord Nilsson

Överkalix. 2010-12-04 06:00
Den dementa föräldern tryckte på larmet men ingen kom, larmet fungerade inte. Upptäckten gjordes av barnen efter att föräldern vid flera tillfällen ringt till dem för att begära hjälp eftersom ingen personal reagerade trots att föräldern larmat. Vid ett besök testade de larmet i förälderns rum och i avdelningens allrum. -  Vi väntade i upp till 40 minuter utan att någon kom till oss. Det visade sig att vissa delar på displayen inte fungerade, säger ett av barnen som vill vara anonym men här benämns som Lilly. Fel i ett år
Vid ett möte med enhetschef Ing-Marie Hagström fick barnen veta att larmet inte hade fungerat av och till under ett års tid. -  Det här är fruktansvärt. Vår förälder betalar för att få omsorg och trygghet men vi känner absolut ingen trygghet. Vi har inte ens fått information om att larmet stundtals inte har fungerat, säger Lilly. Av tekniska chefen, Kenneth Sköld fick hon veta att en upphandling av ett nytt system pågår men att det kommer att dröja till våren innan det är på plats. -  Det här är helt oacceptabelt. I ett år har larmet varit trasigt och nu ska det dröja flera månader till innan det fungerar. På nätterna har tre personal dessutom ansvar för 71 boende. Jag undrar hur många anhöriga som känner till det här, säger Lilly. Inga reservdelarOrsaken till problemen är att larmet är så gammalt, säger Kenneth Sköld. -  Våra IT-tekniker har försökt att lösa problemet i flera omgångar men det visade sig att systemet var så gammalt att det saknades reservdelar. Då kan man inte göra något, säger han. Socialchef, Jan-Erik Nilsson förstår de anhörigas oro.-  Det här är djupt otillfredsställande men vi rår inte på tekniken. Jag har sagt att personalen måste titta till de boende oftare och blir det mycket oroligt på nätterna får de ta in extra förstärkning. Ingen information har gått ut till de anhöriga?-  Jag tror att det har skett vid anhörigträffar men om så inte är fallet så borde det ha skett i alla fall, säger Jan-Erik Nilsson. Upphandlingen av det nya systemet avslutas den 15 december. I slutet av mars ska det vara installerat, enligt Jan-Erik Nilsson. -  Nu handlar det om hur vi ska hantera situationen tills dess. Vid nästa socialnämnd får vi diskutera om vi behöver mer av mänskligt trygghetslarm i alla fall under natten, säger han. Kuriren har sökt enhetschef, Ing-Marie Hagström utan att lyckas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om