Vanvårdade får omhändertogs

Undernärda får med toviga pälsar och förvuxna klövar. Besättningen hämtades från en gård i östra Norrbotten i fredags. Fårägaren misstänks för brott mot djurskyddslagen.

Missförhållandena upptäcktes vid ett oanmält besök den 25 maj efter ett tips till länsstyrelsen. Vid gården fanns ett 50-tal vuxna får och lamm. Flera av dem var undernärda och hade kraftiga tovor samt gödsel i pälsen.foto: länsstyrelsen

Missförhållandena upptäcktes vid ett oanmält besök den 25 maj efter ett tips till länsstyrelsen. Vid gården fanns ett 50-tal vuxna får och lamm. Flera av dem var undernärda och hade kraftiga tovor samt gödsel i pälsen.foto: länsstyrelsen

Foto: Länsstyrelsen

Östra Norrbotten. 2011-06-21 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Totalt handlar det om 62 får som omhändertogs av polisen efter ett beslut från länsstyrelsen. En tacka fick avlivas direkt på plats på grund av en gammal bäcken eller benskada som inte hade behandlats, enligt djurskyddshandläggare Kerstin Tuhkanen.

Missförhållandena upptäcktes vid ett oanmält besök den 25 maj efter ett tips till länsstyrelsen. När Kerstin Tuhkanen och hennes kollega Evelina Fahlgren anlände möttes de av ett 50-tal vuxna får och lamm. Flera av dem var undernärda och hade kraftiga tovor samt gödsel i pälsen.

Deras ligghall bestod av ihopställda rundbalar, lastpallar och presenningar. I en rasthage fanns två tomma vattenkar. Ett lamm gick på framknäna eftersom benen inte fungerade.

Enligt fårägaren var lammet fött med defekten och orsaken till att det inte hade fått vård eller avlivats uppgavs vara "att det inte blivit av".

Inga tänder
Veterinär kallades till platsen för att kontrollera besättningens hälsostatus. Det visade sig att några av fåren saknade tänder och att många var avmagrade.

Vid ett återbesök dagen efter blev fårägaren tillsagd att klippa samtliga får samt att verka deras klövar och ge dem tillräckligt med foder och vatten.

En uppföljande kontroll den 8 juni visade att det fortfarande fanns får med hoptovade och smutsiga pälsar. En öppen rundbal var den enda tillgången till foder för hela besättningen. Länsstyrelsen beslutade att hela besättningen skulle omhändertas med omedelbar verkan.

- Veterinären bedömde att djuren har lidit under lång tid. Vi ser allvarligt på det här, speciellt när djur svälter, säger Kerstin Tuhkanen.

Föreläggande
En polisanmälan om brott mot djurskyddslagen är upprättad och en förundersökning har inletts.

I oktober 2009 uppdagades brister i djurhållningen på samma gård vilket ledde till ett föreläggande om att åtgärda dessa. Om ägaren döms kommer länsstyrelsen att göra en prövning om förbud att driva fårskötsel i framtiden.

Kräver kunskap
Kuriren har vid flera tillfällen rapporterat om fårbesättningar som utsatts för vanskötsel. Enligt Kerstin Tuhkanen handlar mycket om okunskap. Att sköta får är svårt, säger hon.

-  Det finns någon sorts vedertagen sanning att det är enkelt men får är flockdjur och visar inte öppet att de är sjuka. Det krävs ett vältränat öga och goda kunskaper för att upptäcka att de mår dåligt, säger hon.

I ett gemensamt projekt erbjuder länsstyrelsen och Hushållningssällskapet fårhållare gratis rådgivning och genomgång av besättningen.

-  Tyvärr har nästan ingen nappat, men ibland måste man svälja stoltheten och ta emot hjälp, säger Kerstin
Tuhkanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om