Uppdaterad: Stal båt – kraschade in i brofäste

Under söndagsmorgonen körde en fritidsbåt in i ett brofäste i Piteå kanal. Enligt polisen var båten stulen.

Eftersök. Eftersom inledande rapport pekade på att tre personer skulle ha befunnit sig i båten fick ytdykare söka runt om i kanalen.

Eftersök. Eftersom inledande rapport pekade på att tre personer skulle ha befunnit sig i båten fick ytdykare söka runt om i kanalen.

Foto: Piteå räddningstjänst

Olycka2016-08-07 08:19

Larmet inkom till SOS Alarm strax efter klockan 07 under söndagen. Olyckan ha skett vid bron vid Timmerleden i Piteå.

– Av okänd anledning så körde en båt in i en bro under morgonen och enligt inledande rapport så skulle alla tre personer som befann sig i båten ha hamnat i vattnet. säger Markus Karlsson, RLC-befäl.

Räddningstjänsten, polisen och ambulans larmades till platsen. Enligt Per Isaksson, insatsledare vid räddningstjänsten i Piteå, så inleddes ett räddningsarbete med dykare eftersom endast två personer anträffades på platsen.

– Vi fick in ett larm om olyckan och att det skulle vara tre personer som befann sig i vattnet. När vi kom till platsen så var det två män på land varav en av dem var skadad. Den tredje personen var det oklart var den befann sig vi började söka kring båten.

Enligt Per Isaksson uppskattar att männen var medelålders. Räddningstjänsten har bärgat båten under morgonen.

– Båten låg upp och ner och vi började söka runt den men eftersom vi inte hittade någon person så beslutade vi oss för att vända på båten. Den hade gått in i med aktern i brofästeet och slått in ett hål. Smällen hade gjort att båten gick runt. Men vi lyckades inte hitta någon person i båten eller efter att vi sökt av kanalen. Antagligen har den tredje personen avvikit från platsen och det är ett polisiärt ärende nu.

Polisen bekräftade under söndagsmorgonen att en person avvikit från platsen efter olyckan.

– Ja vi söker efter personen just nu för att få in vittnesmål men har inte påträffat personen än. Men det är inte så att vi befarar att han är kvar i vattnet eller är allvarligt skadad, säger Markus Karlsson.

Finns det misstanke om brott i nuläget?

– Det är för tidigt att säga. Vi har vår spekulationer om vad som hänt men det går vi inte ut med. Utredningen får visa om ett brott har begåtts.

Enligt polisen är en person förd till sjukhuset med skador på en arm.

Uppdaterad, 12.49:

Enligt polisen har de nu upprättat en anmälan om stöld av olycksbåten.

Uppdaterad:18.48:

Enligt Camilla Österlund, jourhavande förundersökningsledare i Luleå, så är brottsrubriceringen vårdslöshet i sjötrafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om