Så ska norra Sveriges städer byggas mer hållbart

Under tisdagen genomfördes en konferens kring byggande av hållbara städer på Exploratoriet i Skellefteå. Ett 90-tal personer fördjupade sig i ämnet där Skellefteå ses som ett föredöme. I snabbväxande Malmö satsas det hårt på hållbart byggande och där deltog även personer via länk.

Birgitta Govén, Sveriges Byggindustrier berättade om bygg- och anläggningsbranschens färdplan för ett fossilfritt Sverige.

Birgitta Govén, Sveriges Byggindustrier berättade om bygg- och anläggningsbranschens färdplan för ett fossilfritt Sverige.

Foto: Lars Westerlund/Norran

Norrbottens affärer2019-05-22 08:59

Städerna i norra Sverige växer. Här måste det byggas mycket, snabbt och smart, men med så liten miljö- och klimatbelastning som möjligt. Med nya regelverk och höga ambitioner för klimat och koldioxid förändras spelplanen i hela byggsektorn - från planering och projektering till byggande och förvaltning. Det ställs högre krav på tidsvinster, kostnader, kvalitet och klimat vilket förändrar byggandet från grunden.

Västerbottens landshövding Magdalena Andersson, som också är ordförande för föreningen Trästad Sverige, inledde konferensen med att konstatera att Skellefteå kommun är ”rena drömmen” när det gäller hållbart byggande.

– Men det finns många andra kommuner som inte kommit lika långt. Under det här året har Trästad genomfört ett 20-tal seminarier runt om i landet för att visa på fördelarna med träbyggande. Vi ska ta död på så många myter som möjligt och istället visa på möjligheterna, berättar hon.

Hon lyfter fram projektet ”Timber on Top” som leds av Luleå tekniska universitet och som syftar till att skapa ramverk och utgångsläge för hur påbyggnader blir flexibla och cirkulära, genom att beskriva hinder och möjligheter för biobaserade prefabricerade byggsystem. Det är ett samverkansprojekt med flera aktörer inblandade; kommuner, byggherrar, fastighetsförvaltare, konsulter, arkitekter, byggsystemleverantörer och byggentreprenörer. Linköpings universitet och forskningsinstitutet RISE finns, förutom Luleå tekniska universitet, också med som forskningsutförare.

Trästad driver även ett eget projekt ”Wood First”. Det handlar om ett processtöd för kommunerna i att ta fram en egen träbyggnadsstrategi som kan ge en grund för att redan i planarbetet inkludera trä som material i upphandlingar.

Tomas Marklund, (S), kommunfullmäktiges ordförande i Skellefteå berättade om aktuella byggprojekt i Skellefteå där det allra största handlar om Northvolts batterifabrik. Han tog också upp kommunens träbyggnadsstrategi som det nu är dags att revidera.

– Den borde istället kallas för en hållbarhetsstrategi, säger han.

Även Tomas Teglund (S), ordförande för nämnden support och lokaler, fanns på plats för att presentera lokala träbyggnadsprojekt.

Birgitta Govén, expert på energi- och hållbarhetsfrågor vid Sveriges Byggindustrier berättade om bygg- och anläggningsbranschens färdplan för ett fossilfritt Sverige.

– Vår bransch står för en femtedel av Sveriges totala klimatpåverkan så det som görs här kommer att få stor effekt och då måste allt börja redan i kommunernas detaljplaner och fortsätta ända fram till rivning. Vi har redan över 100 företag, kommuner och organisationer som är med på färdplanen och fler knackar på dörren, berättar hon.

Josefine Nellerup, stadsbyggnadsstrateg vid Malmö stad, berättade om deras lokala färdplan för ett klimatneutralt byggande.

– Jag är mycket imponerad över vad som händer i Skellefteå och från dem kan vi lära oss mycket, säger hon.

I Malmös stads budget 2019 finns ett uppdrag om att ta fram strategier för klimatneutralt byggande. De kommande åren planeras flera omfattande projekt såsom bostäder, skolor, förskolor, infrastruktur och parkeringshus.

– Därför finns det ett stort behov av att hitta nya, klimatneutrala lösningar som inte bara gör Malmö mer hållbart utan också skapar en marknad för klimatneutralitet i bygg- och anläggningssektorn, säger Josefine.

I Malmös miljöprogram, som antagits av kommunfullmäktige, sägs att Malmö ska bli Sveriges klimatsmartaste stad och att Malmö som geografi ska vara klimatneutralt 2030.

– Malmö har som första kommun i Sverige skrivit under Agenda 2030 och har för avsikt att införliva den i kommunens målkedja, avslutar Josefine Nellerup.

Under dagen genomfördes också paneldiskussioner kring framtidens byggkalkyler, industriellt byggande, träbyggandets erbjudande, och slutligen en om N6, som är norra Sveriges största städer i samverkan. Dessutom hann deltagarna med att besöka träutställningen på Skellefteå museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om