Tunga brott tynger rÀttsvÀsendet

RÀttsvÀsendet i Norrbotten formligen gÄr pÄ knÀna pÄ grund av flera tunga utredningar. "Vi jobbar definitivt mer Àn normal arbetstid", sÀger chefsÄklagaren Thomas Ennefors.

En rad tunga utredningar tynger bĂ„de polis och Ă„klagare just nu. Även hĂ€ktet LuleĂ„ berörs pĂ„ grund av att ett stort antal personer har hĂ€ktats.

En rad tunga utredningar tynger bĂ„de polis och Ă„klagare just nu. Även hĂ€ktet LuleĂ„ berörs pĂ„ grund av att ett stort antal personer har hĂ€ktats.

Foto: Jens Ökvist

Norrbotten2019-11-09 11:06

Som Norrbottens Media har rapporterat det senaste Ă„ret har lĂ€net varit hĂ„rt drabbat av riktigt grov brottslighet. Det började förra hösten med det omtalade styckmordet i Kalix. 

DĂ„ satt redan en man frĂ„n Kalix anhĂ„llen misstĂ€nkt för att ha mördat en kvinna. 

I början av augusti var det dags för nĂ€sta stora mĂ„l att starta efter att en man försvunnit i Kiruna. Kort efter försvinnandet handlade Ă€ven det om en mordutredning – som drog stora resurser.

LĂ€gg till omtaget i mordutredningen i Malmberget och knivdĂ„det i PiteĂ„ början av oktober, dĂ„ förstĂ„r ni: 

Arbetsbelastningen för polis och Äklagare har varit massiv den senaste tiden.

– Vi klarar av verksamheten, men det kostar pĂ„. Vi jobbar definitivt mer Ă€n normal arbetstid, sĂ€ger Thomas Ennefors, chefsĂ„klagare i Norrbotten.

Anledningen till att dessa Àrenden prioriteras beror pÄ att det sitter misstÀnkta personer hÀktade, förklarar Äklagaren. Vid sidan av den riktig grova brottsligheten finns det Àven lagstadgade frister, till exempel brott mot barn och brott av unga, som mÄste prioriteras.

– Det innebĂ€r att den sĂ„ kallade vardagsbrottsligheten de tar just nu lĂ€ngre tid. 

Varför Àr mordutredningar sÄ krÀvande?

– Dels Ă€r det omfattningen av Ă€renden, att det krĂ€vs mer arbete frĂ„n Ă„klagarens sida. Det Ă€r större utredningsmaterial som man mĂ„ste sĂ€tta sig in i. Sedan Ă€r det sĂ„: ju fler hĂ€ktade mĂ„l vi har samtidigt, desto mer blir det att göra. 

Den senaste veckan har Äklagarkammaren i LuleÄ fÄtt stöttning av kollegor inom region nord dÀr de fyra nordligaste lÀnen ingÄr.

– Vi kommer att fĂ„ mer stöttning av de andra kammarna hĂ€r fram till jul. Efter jul bedömer jag att det kommer att se bĂ€ttre ut. DĂ„ kommer ocksĂ„ barnlediga Ă„klagare tillbaka, sĂ€ger Thomas Ennefors och fortsĂ€tter:

– Men vi kommer att klara det hĂ€r tack vara mina fantastiska medarbetare. De gör en heroisk insats, allihop. Det Ă€r fantastiskt att se dem arbeta. Men det Ă€r inte hĂ„llbart hur lĂ€nge som helst, ur arbetsmiljösynpunkt. 

PÄ hÀktet i LuleÄ Àr det överfullt. Det uppger Jan Wallin, kriminalvÄrdschef i Norrbotten.

– Vi har tvingats flytta hĂ€ktade till UmeĂ„. Trots det Ă€r det överbelĂ€ggning.

Hur löser ni det?

– Vi belĂ€gger dem i besöksrum, eller sĂ„ tvingas vi dubbelbelĂ€gga. Men jag tycker att personalen gör ett bra jobb, trots hög belĂ€ggning. 

Åklagarna i Norrbotten har just nu en oerhört tuff situation pĂ„ grund av en rad tunga brottsutredningar med hĂ€ktade personer. Det förklarar chefsĂ„klagaren Thomas Ennefors.
Åklagarna i Norrbotten har just nu en oerhört tuff situation pĂ„ grund av en rad tunga brottsutredningar med hĂ€ktade personer. Det förklarar chefsĂ„klagaren Thomas Ennefors.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!