Sparsamt med soltimmar under veckan

Idag presenterades resultatet från Solligans tredje veckan.

Foto: Skärmdump SVT

Norrbotten2015-07-17 20:55

Hitta prognoser med vår väderservice

Mer vädernyheter på Kurirens väderblogg

Från och med midsommar räknar SVT:s meterologer antalet soltimmar i olika städer i landet. Det här året hamnade Luleå i topp direkt med 71 soltimmar. Även Kiruna kvalade in i toppen med 37 timmar.

Andra veckan sjönk Luleå rejält med 65 timmar medan Kiruna höjde sig och hamnade på tredje plats under veckan med 87 soltimmar.

Under solligans tredje vecka har Kiruna haft 62 soltimmar vilket är det näst högsta resultatet. Luleå har trots allt lyckts sprapa ihop 59 timmar under veckan.

Men för de som tycker att vädret under de första två veckorna av juli har varit synnerligt dåligt så stämmer det till viss del.

– Juli har varit något svalare än vanligt men det handlar inte om några större avvikelser, säger Sofia Söderberg, meterolog SMHI.

Hon jämför de två första veckorna av juli med en sammanställning hur vädret har sett ut under en trettioårsperiod mellan 1961 och 1999. Det som går att jämföra är temperaturer och regnmängd.

– När det gäller regnmängd har det varit en mer regning period än vanligt under juli. I fjälltrakterna har det varit normalt, men i Norrlands inland och kustland har det varit mer än dubbelt så mycket regn än normal nivån.

Generellt har dygnsmedeltemperaturen varit lägre än vad som är vanligt i juli.

– Det är klart att det finns lokala avvikelser. Generellt har det varit mer avvikelser i östra delarna av länet och kallare än vad det brukar vara. I de västra delarna har det inte varit lika stora avvikelser.

– Sedan kan jag säga att vädret generellt har varit lågtrycksbetonat istället för högtrycksbetonat i hela länet.

Vad för slags väder kan vi vänta under helgen?

– Vi har ett regnområde som närmar sig från sydväst och som kommer att ta sig till Norrbotten under lördagseftermiddagen eller kvällen. Så tyvärr kommer det inte vara så mycket sol och värme i helgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om