Polisen varnar för fräcka tjuvar

Under torsdagen och onsdagen har tre brott av liknande karaktär skett i länet. Nu vill polisen varna andra för att inte gå på tjuvarnas fräcka knep.

Stoppad av polisen. En misstänkt bilfyllerist stoppades av polis i Piteå på lördagsmorgonen.

Stoppad av polisen. En misstänkt bilfyllerist stoppades av polis i Piteå på lördagsmorgonen.

Foto: Johan Söderlund

Norrbotten2015-08-13 17:59

I Töre, Överkalix och Övertorneå har tre kvinnor blivit utsatta för liknande fall av bedrägeri.

– I samtliga fall har kvinnorna blivit uppringa av en person som uppger sig vara polis. "Polisen" har frågat om den uppringde har blivit av med sin plånbok och i samtliga fall har detta varit fallet. Vi misstänker att den falske polisen har tagit kvinnornas plånböcker och sedan ringt personerna som blivit utsatta för stölden, säger Mikael Norén, vakthavande befäl vid Norrbottenspolisen.

– Den falske polisen har sedan bett om att får kvinnornas kontonummer och koder för att kunna kontrollera om något stulits från offrens konton. Sedan har gärningsmannen försökt att ta ut pengar från offrens konton.

I två av de tre fall som har anmälts till polisen har gärningsmannen lyckats att ta ut pengar. De har kommit över 15 000 kronor vid båda tillfällena. I det tredje fallet försökte personen ta ut 26 000 kronor men misslyckades.

– I det ena fallet var det en kvinna i 90-årsåldern som utsattes. Vi misstänker att en eller flera personer har satt det i system att lura folk på det här viset.

Mikael Norén vill nu varna allmänheten så att inte fler råkar ut för samma brott.

– Polisen frågar aldrig efter kontonummer och koder. Och man ska aldrig någonsin lämna ut bankuppgifter per telefon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om